Pályázatot nyert a bujáki plébánia

Hazai – 2017. november 8., szerda | 9:50

22 millió 232 ezer 589 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a bujáki római katolikus plébánia a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése című pályázaton.

 

A 84%-os intenzitású támogatásból folytatódik a Szent Márton templom korábbi években megkezdett felújítása.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból nyújtott pénzügyi segítséggel a templom rendbe tételének jelen szakasza kiterjed a hajóhomlokzat felújítására a teljes vakolat és a párkányok leverésével. A munkálatok során az épületre korszerű - a fal természetes szellőzését nem akadályozó - új vakolat kerül, s a felületet újraszínezik hagyományos, mészalapú festékkel.

A rekonstrukció természetesen magába foglalja új párkányok készítését is. A lábazat a felázások megelőzése, a jobb falszellőzés érdekében szárítóvakolatot kap, s az újonnan készült vakolat megvédése érdekében a függőeresz és lefolyócsatornák cseréjére is szükség van. A megújult külső homlokzathoz harmonizálva a külső lépcsőt és térburkolatot is korszerűsítjük. Felújítjuk továbbá a sekrestyék tetejét is, s a mozgássérült látogatókra tekintettel megtörténik a bejárat akadálymentesítése, a kerekesszékes feljáró kialakítása.
Végül, de nem utolsó sorban, a várható energetikai megtakarítások reményében a külső drótüveg ablakokat hőszigetelt üvegre cseréljük, valamint szigeteljük a padlást is. Ennek köszönhetően a téli, hideg időben is tudunk foglakozásokat

A homlokzat rendbetételétől a jelenleg fennálló balesetveszély megszűnését és a turisták számának növekedését várjuk.

A Római Katolikus Plébánia felújítása című, 1776264676 azonosítószámú projekt befejezése 2018. május 30-án esedékes.

Forrás és fotó: Bujáki Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria