A pap Jézus barátja

Külhoni – 2013. június 18., kedd | 14:03

Hála és öröm hangja töltötte be a szatmárnémeti Szentlélek-templomot június 16-án, amikor  Ardai Attila kanonok aranymiséjét mutatta be a népes ünneplő közösség előtt.

A tizenegy órakor kezdődő szentmise elején verssel és köszöntőbeszéddel üdvözölték az ünnepeltet, aki ezután a pap szerepén elmélkedett: „A pap tevékenységének hatékonysága a lelkiismeretes és becsületes munkáján felül az Istennel való együttműködésétől is függ. A pap ugyanis nemcsak Isten szolgája, nem csupán Isten munkatársa, hanem Jézus barátja is, akivel az Úr oly mértékben azonosítja önmagát, hogy a kenyér és a bor átváltoztatásakor, a misében a saját nevében mondhatja: 'ez az én testem, ez az én vérem'. Mindezeket átelmélkedve ember nem maradhat közömbös. Éppen ezért, számomra magától értetődő volt, hogy pappá szentelésem ötvenedik évfordulóján hálát adjak Istennek a számomra még ma is mélységes titoknak tűnő jézusi meghívásért, és az elmúlt ötven esztendő minden kegyelméért, ajándékáért.”

A szentbeszédet Merlás Tibor plébános mondta, áttekintve Ardai Attila eddigi életútját és a Szentlélek-templomban eltöltött közös időt. Két közismert hegymászó példáján rámutatott, boldogok, akik megtalálják a maguk szabadságát: „Miközben keressük a helyünket, nagyon fontos, hogy szabadnak is érezzük magunkat. Bízom benne, hogy téged is hasonló érzések érintenek meg ebben a jubileumi ünnepben. Csak úgy érdemes papként leélned az életed, ha benne megtalálod a boldogságot, az örömöt, egyéni képességeid kiteljesítését. Ezt a szabadságot és boldogságot nekem kell keresnem papként is, emberként is, függetlenül attól, hogy a társadalomnak mely szintjén állok. (...) Számomra egyértelmű és világos az általad megtett út, légy rá büszke! Papi életed fél évszázados útján mérföldkőhöz érkeztél. Fontos és soha meg nem ismétlődő állomás. Köszönhetően következetességednek, fegyelmezettségednek, mértékletességednek, a hétköznapok elvezettek ehhez az ünnephez. Nyilván te is elmondhatod, nem a köves út a fontos, hanem a cél, ahová vezet. Akik számára fontos vagy, azok ma egytől egyig itt vannak. Vallom, hogy minden ilyen mérföldkő megtisztít, és helyrerak körülöttünk eseményeket. Lehet, hogy fájó emlékeket is, de nem baj, magyarázkodnod neked nem kell, és ez a legfontosabb. Bő, kétszáz esztendős egyházmegyénk életébe belesimul a magad ötven esztendeje is.”

A szentmise végén Merlás Tibor átadott Ardai Attilának egy, az aranymisére kiadott ünnepi lapszámot a plébániai értesítőből, Szabó M. Rita nővér, a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek tartományi főnöknője és M. Ignacia Hrinová általános főnöknő megköszönték az aranymisés atyának a zárda templomigazgatójaként tett szolgálatait, Csomai János a Szent József a munkás férfiszövetség részéről mondott köszöntőbeszédet. Felolvasták Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének üzenetét, Tempfli Imre stuttgarti magyar lelkész pedig Ferenc pápa áldását adta át. Végül Ardai Attila aranymisés áldását adta a jelenlevőkre.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír