Pápai üzenet az Avilai Szent Teréz-konferenciára

Kitekintő – 2015. augusztus 4., kedd | 14:27

Augusztus 1. és 3. között Avilában a spanyol város katolikus egyetemének szervezésében nemzetközi kongresszust tartottak Szent Teréz születésének 500. évfordulója alkalmából, a rendezvény résztvevőit Ferenc pápa levélben üdvözölte – tudósít a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa levélben üdvözölte az „Avilai Szent Teréz, az élet tanítómestere” (Interuniversity Congress “St. Teresa of Avila, Maestra de Vida”) elnevezésű konferencia résztvevőit, amelyet az Universidad Católica Santa Teresa de Jesús de Ávila (UCAV), az Avilai Szent Teréz Katolikus Egyetem szervezett más egyetemekkel karöltve (így például a Valenciai Katolikus Egyetemmel – Universidad Católica de Valencia; a San Pabloi Egyetemmel – Universidad CEU San Pablo; az Abat Oliba-i Egyetemmel – Universidad CEU Abat Oliba; a Cardenal Herrera Egyetemmel – Universidad CEU Cardenal Herrera; valamint a Francisco de Victoria Egyetemmel – Universidad Francisco de Vitoria; és a San Jorge Egyetemmel – Universidad San Jorge) Szent Teréz szülővárosában.

A levelet Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár a Szentatya nevében írta alá, háláját fejezve ki a tudományos élet felé, hogy rámutat Szent Teréz tanításainak fontosságára.

Avilai Szent Teréz szemlélődésében és elmélkedésében fedezzük fel „az ima mesterét”, és azt, hogy ez a forrása a valódi tudománynak és a hiteles értékeknek, ez jelenti az élet alapját – írja Ferenc pápa levelében.

A pápa üzenetét Jesús García Burillo, Avila püspöke olvasta fel a konferencia megnyitásakor, amelyen 26 országból 450-en vettek részt, közöttük a spanyol belügyminiszter is. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a szent példáján keresztül, akinek most ünnepeljük születése 500. évfordulóját, a katolikus egyetemeken képezzenek olyan személyeket, akik Isten erős barátai, akikre a mostani nehéz időkben szükségünk van.

A konferencia legfőbb célja az volt, hogy Szent Teréz alakját közelebb hozza az egyetemi és akadémiai körökben foglalatoskodókhoz, rávilágítva a misztikus szent személyének sokszínűségére. Emellett kiemelt figyelmet szenteltek Szent Teréz írásainak hatására mind a korabeli-, mind pedig a mai társadalom életében, illetve hangsúlyozták a szent írásainak az új evangelizációban betöltött jelentőségét, beleértve a személyes, lelki-, és a mindennapi életet is.

A szervezők úgy fogalmaztak, hogy miközben a szent tanításainak érvényességét és hatását vizsgálják a konferencia során, „reméljük, hogy előmozdítjuk és tápláljuk Szent Teréz lelkiségének mélyebb megértését, és felfedezzük őt, mint a jövő nemzedékének példáját.”

A nemzetközi kongresszusra több mint 3000 tudományos képviselőt hívtak meg a világ különböző pontjairól, filozófusokat és teológusokat egyaránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Congreosantateresa2015; Web Gallery of Art

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria