Pápai üzenet a madridi FAO-konferenciára

Ferenc pápa – 2018. december 17., hétfő | 9:00

„Az asztal váljon a találkozás és a testvériség helyévé, ne csak a fényűzés, a pazarlás és a szeszélyek tere legyen.” Így fogalmaz Ferenc pápa üzenetében, amelyet a spanyol fővárosban december 13-án, csütörtökön rendezett tanulmányi napra küldött.

„Az emberiség mai kihívásai annyira összetettek, hogy az ötletek, az erőfeszítések összefogására, az egymást kiegészítő nézőpontokra, az önzés és kártékony feltűnési kényszer elutasítására van szükség megoldásukhoz” – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal fordult az akadémiai, társadalmi és egyházi intézmények képviselőihez, akik részt vettek a tanácskozáson. A szimpóziumon a víz, a mezőgazdaság és az élelmezés kérdéskörét vitatták meg.

A pápa utalt a bibliai bölcsességre, amely megértette a szoros összefüggést az eső, a termés és az étel között, és mindig hálával, sosem a mohóság és a kihasználás kiindulópontjából viszonyult ezekhez az értékekhez. Ennek nyomán a pápa felhívással fordult a felelősökhöz, hogy ne végezzenek kisszerű kalkulációkat, amelyek megakadályozzák a kevésbé szerencsés körülmények között élők támogatását, megfosztják őket alapvető javaiktól.

Elismeréssel szólt Ferenc pápa a szimpózium címéről: „A jövő építése”, amely pozitív szemléletet, mások javára irányuló cselekvést feltételez, nyitottságra, kölcsönösségre és együttműködésre utal. Ezek az alapvető feltételei a hűséges, szolidáris és nagylelkű együttműködésnek egy olyan társadalomban, amely a személyt helyezi a középpontba alapvető jogaival együtt, anélkül hogy vitatható érdekek befolyásolnák, amelyek keveseket tesznek gazdaggá. Ahhoz, hogy a jövő nemzedékei megfelelő erőforrásokkal rendelkezzenek a méltó és teljes élethez, olyan társadalomra van szükség, melynek az emberi személy áll a középpontjában.

A Szentatya felhívást intézett a döntéshozókhoz egy méltányos és befogadó társadalom létrehozása érdekében, egy olyan társadalom építéséért, amely képes felszámolni az emberiség nagy részét sújtó éhínséget. Hiszen az éhínség annak ellenére létezik, hogy a Földön elegendő erőforrás van minden ember számára.

Védelmezni kell a környezetet, megőrizve szépségét és ökoszisztémájának sokszínűségét. A termőföldet gondosan kell megművelni haszonlesés és visszafordíthatatlan károkozás nélkül. A Földdel gyengéden kell bánni, nem úgy, ahogy a világ számos régiójában történik, ahol szennyezett a víz, felhalmozódik a szemét, előrehaladott az erdőirtás, szennyezett a levegő és elsavasodott a föld. Mindez fokozza a gonoszságot és a nyomort – figyelmeztetett üzenetében a pápa. – Az élelmiszerek elpazarlása miatt alapvetően fontos a gyermekeket és a fiatalokat arra nevelni, hogy egészségesen táplálkozzanak, ne csak egyenek. A helyes táplálkozás magában foglalja az élet értékének ismeretét és azt, hogy megszabadulunk a túlzott és kényszeres fogyasztástól; továbbá fontos, hogy az asztal a találkozás és a testvériség helyévé váljon, ne csak a kivagyiság, a pazarlás és a szeszélyek tere legyen.

Végül Ferenc pápa annak a reményének adott hangot, hogy a madridi FAO-tanulmányi nap megérleli a megújult kötelezettségvállalást, hogy a Földből közös otthont teremtsünk, egy nyitott ajtóval rendelkező házat, amely mindenkit befogad, amely a szeretetközösség  helye.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett eseményt Fernando Chica Arellano prelátusnak, a Szentszék állandó FAO-megfigyelőjének felszólalása zárta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria