Papi képzés a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2014. november 27., csütörtök | 14:28

Képzést tartott Kató Csaba és Kató Ágota, a budapesti Szent Imre-plébánia két katekétája a Pécsi Egyházmegye papjainak november 24-én és 25-én Mohácson. A képzésen a pap mint vezető személyes szerepköréről, valamint a konfliktuskezelésről volt szó – tájékoztatott az egyházmegye honlapja.

Mint elhangzott, a pap a közösség értékeinek megjelenítője, prófétai szerepet vállal, lelkesít, értéket ad, segíti az érzelmi elköteleződést és példát mutat. Vezetőként elsősorban pásztor, akinek célja, hogy a lelki és az egyházi élet teljességére vezesse a gondjaira bízott közösséget és az egyes híveket. Ilyen módon megjeleníti Jézust, a Jó Pásztor, aki „juhait nevükön szólítja”, mert ismerik hangját (Jn 10,3–4). A pap ugyanakkor képviseli a püspököt és a plébániai közösséget, és szóvivő is, aki a társadalom felé értéket közvetít.

A képzés során hangsúlyt kapott a konfliktuskezelés mint napjaink egyik alapvető kérdése. Az új evangelizáció megköveteli, hogy a papok jelen legyenek az emberek között, és rendelkezésükre álljanak. Ugyanakkor fontos, hogy személyes meghívásukat mindig újragondolják, tudatosan éljék meg vezetői szerepüket, és az esetleges kiégést megelőzendő, ügyeljenek a kapcsolataikra és napi ügyekre szánt idő mértékére.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria