„Ugrás a Vörös-tengerbe”: szemináriumi elöljárók konferenciája az információs társadalomról

Hazai – 2014. augusztus 26., kedd | 14:24

Augusztus 21–22-én a győri szemináriumban tartották szokásos összejövetelüket a magyarországi, illetve a magyar nyelvű szemináriumok elöljárói – írja Martos Levente Balázs prefektus a Győri Egyházmegye honlapján.

A házigazdák mellett jelen voltak a veszprémi, az esztergomi, a budapesti, a szegedi, az egri, a nyíregyházi és a gyulafehérvári szemináriumot vezető lelkipásztorok, illetve a püspöki konferencia papnevelésért felelős tagja, Beer Miklós váci megyéspüspök is. A kétnapos összejövetelen olyan előadások hangzottak el, amelyek az informatika nyújtotta evangelizációs lehetőségeket mutatták be. A közösség Pápai Lajos megyéspüspök vendégszeretetét élvezte, aki péntek reggel a győri könnyező kegykép előtt szentmisét is ünnepelt az elöljárókkal.

Lothringer Éva szociális testvér Az Y generáció címmel arról a nemzedékről beszélt, amely már legkisebb gyermekkorától fogva az internetet használva, mintegy annak virtuális valóságában élve növekszik. Hogyan lesz a virtuális valóságból virtus, hogyan fedezhetjük fel és mozgósíthatjuk ennek a sokak számára olyan idegen nemzedéknek a pozitív tulajdonságait? – ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni az előadó. A fiatalok, akikkel találkozunk, s akiknek a hivatását keressük, gyakran magukat is „terméknek” látják a konzumvilágban, ahol azonnal lezuhan, eltűnik a süllyesztőben, aki csak egyszer is hibázik, s ezért vannak tele szorongással – mondta el Éva testvér, aki személyes tapasztalatait a közszolgálati média munkatársaként, illetve szerzetesi képzőként szerezte. Az internet világa ugyan számos veszélyt rejteget, s táptalaja a fiatalok „folyékony identitásának” is, ugyanakkor teret ad olyan különleges értékeknek, mint a rendelkezésre állás, a közösségben, hálózatban való gondolkodás, az azonnali segítségnyújtás vágya és lehetősége.

Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense előadásában előbb a rendszerváltás óta eltelt időszak katolikus médiamegjelenését elemezte, azokat az alkalmakat, amelyekben Egyházunk aktív módon médiatartalmakat hozott létre. Az előadás második részében Török Csaba azt sürgette, hogy a szemináriumi képzésben kapjanak helyet a média világának alapfogalmai, a növendékek ismerjék meg egyfajta „médiaprudencia”, vagyis a kötelező óvatosság irányvonalait, s az egyes egyházmegyékben jöjjön létre „média-segélyszolgálat”. „Egyetlen plébános sem teheti meg, hogy távol marad a helyi médiától” – hangsúlyozta. Országos szinten pedig azért kell cselekedni, hogy egységesebben tudjanak megjelenni.

A konferenciát záró előadást Horváth István Sándor zalalövői plébános, a napi evangélium internetes terjesztője, a www.evangelium365.hu portál gazdája tartotta. Az okostelefonok és az állandó internethasználat nem a jövő, hanem a jelen – állapította meg. Az evangélium hirdetése minden helyzetben kötelességünk, márpedig az internetes világ ma olyan helyzetet teremtett, amelyből lehetetlen kitiltani a ránk bízottakat, ezért oda kell bevinni az evangéliumot. „Ha azt látjuk, hogy a világ vidáman úszkál a Vörös-tengerben, nem az a dolgunk, hogy száraz lábbal át akarjunk kelni rajta, sokkal inkább az, hogy vállaljuk a vízbe ugrás veszélyeit, és ott keressük az embereinket, ahol vannak.” Az evangelizáció a megváltozott és rendkívül gyorsan változó világban nem csupán felhasználói, hanem kreatív magatartást követel, amelyre bátorítanunk és készítenünk is kell a jövő papjait.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria