Pappá szentelése 65. évfordulóján XVI. Benedek köszönetet mondott Ferenc pápának

Kitekintő – 2016. június 29., szerda | 16:45

Június 28-án, Szent Péter és Pál apostol ünnepének vigíliáján Ferenc pápa vezetésével az Apostoli Palota Kelemen termében emlékeztek meg a kuriális főpásztorok Joseph Ratzinger és testvére, Georg pappá szentelésének 65. évfordulójáról. Az ünnepségen az emeritus pápa meghatottan mondott köszönetet.

XVI. Benedek felidézte, hogy egy paptestvére, akit vele együtt szenteltek 1951. június 29-én, ezt az egy görög szót írta egy emléklap hátára: „Εὐχαριστοῦμεν” (eukharisztumen), vagyis „Hálát adunk”. Az emeritus pápa szintén ezzel a szóval fejezte ki köszönetét Ferenc pápának jóságáért, amelyet lemondása óta életének minden pillanatában megtapasztal.

A szépséges Vatikáni Kertek, de még inkább Ferenc pápa jósága az a hely, ahol lakom, és ahol védve érzem magam – fogalmazott a jubileumot ünneplő XVI. Benedek, és annak a reményének adott hangot, hogy Ferenc pápa továbbhalad mindnyájunkkal együtt az Isteni Irgalmasság útján, amely elvezet Jézushoz, Istenhez.

Ez a szó: „Εὐχαριστοῦμεν”, nemcsak a hálaadás, a köszönet emberi dimenzióját fejezi ki, hanem utal a szentmisében az átváltoztatás szavaira is: „gratias agens benedixit fregit deditque”. Krisztus köszönetté, így áldássá változtatta a keresztet, a szenvedést, a világon jelen lévő minden rosszat. Így alapvetően átváltoztatta az életet és a világot, és mindennap nekünk adja a valódi élet Kenyerét, amely túlmutat a világon a szeretetéből fakadó erő révén – emlékeztetett az emeritus pápa.

Majd így buzdított: mi is kapcsolódjunk bele ebbe az Úrnak mondott köszönetbe, hogy így valóban részesüljünk az élet újdonságában és segítsük a világ átváltoztatását: ne a halál, hanem az élet világa legyen; olyan világ, amelyben a szeretet legyőzte a halált.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria