Papszentelés Hajdúdorogon

Hazai – 2019. július 2., kedd | 16:32

Szent Péter és Pál főapostolok ünnepén, június 29-én, szombaton a hajdúdorogi székesegyházban Kocsis Fülöp érsek-metropolita pappá szentelte Kruppa Kirill diakónust.

A papszentelést a hajdúdorogi székesegyházban tartották. A szentelenedő már középiskolás kora óta erősen kötődik a „hitéhez leghűségesebb városhoz”. Kruppa Kirill jelenleg is a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hitoktatója, nevelője. Rokonai mellett tanítványai közül is sokan részt vettek az ünnepi Szent Liturgián.

A szentelési szertartáson Kocsis Fülöp metropolita Máté evangéliumának egy szakasza nyomán prédikált. „Kinek mondanak engem az emberek?” (Mt 16,13–19) – teszi fel a kérdést tanítványainak Jézus, mert foglalkoztatja, hogy mit gondolnak róla, mit mondanak róla – akárcsak minket, embereket, hogy környezetünk miként vélekedik rólunk. Különösen is előtérbe kerül e kérdés, ha valaki pappá válik, egy teljesen más élethelyzetbe kerül: megérzi, hogy most már másként néznek rá – fogalmazott a főpásztor.

A legalapvetőbb kérdés: Kicsoda Jézus Krisztus? – emelte ki homíliájában Kocsis Fülöp. – Jézus nélkül ugyanis nem értelmezhető az a kérdés sem, hogy merre tart világunk, amely folyamat egyre aggasztóbb. Jézus nélkül nincs értelme a világnak.

Ha fölismerjük, hogy Isten kezében van a világ, az életünk; azt, hogy az életünket az határozza meg, hogy milyen a viszonyunk Krisztussal, akkor képesek leszünk a világ dolgait is az ő szemével nézni – mondta a metropolita. – Mindenkinek meg kell találni vele a kapcsolatot, meg kell tudni fogalmazni, hogy kinek mit jelent ő, az Isten, aki a világot teremtette, aki emberként közénk szállt, és itt van közöttünk. Jézus Krisztus azt mondja: „Veletek vagyok mindennap”. E kijelentését akkor tette, amikor imádkozni tanította tanítványait – mutatott rá a főpásztor.

Egy pap számára nem az a kérdés, hogy minek tartják az emberek, hogyan néznek rá, milyenné változik attól, hogy pap lett, hanem hogy mit jelent számára az Eucharisztia – hangsúlyozta Kocsis Fülöp metropolita-érsek. Hozzátette: „Azért különleges ez a nap, mert Kirill először kapja tenyerébe Jézus Krisztus testét, és őrzi azt a Szent Liturgiában. Ekkor tudatosodik benne, hogy egész életében őriznie kell, és hogy erről kell majd számot adnia. Vagyis arról, hogyan őrizte, milyen viszonyban volt vele, mennyire határozta meg az életét Krisztus.”

Pappá szentelése után Kruppa Kirill továbbra is Hajdúdorogon teljesít majd szolgálatot – immár segédlelkészként.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Miska Endrea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria