Párbeszédben a valdens keresztényekkel

Nézőpont – 2015. augusztus 31., hétfő | 9:02

A piemonti Torre Pellicében tartja szinódusát az olasz valdens (valdi) keresztények közössége. A Vatikáni Rádió Ferenc pápa bocsánatkéréséről és a valdens egyház legutóbbi döntéseiről kérdezte a szinódus elnökét és Bruno Forte katolikus érseket.

Ferenc pápa látogatása a torinói valdens templomban 2015. június 22-én

Ferenc pápa levélben köszöntötte a szinódus tagjait és bocsánatot kért a katolikus egyház valdensek ellen elkövetett bűneiért. A szinódus tagjai örömmel fogadták a pápa üdvözletét és nyugtázták a bocsánatkérést is. Ugyanakkor neheztelésüknek adtak hangot, hogy miért nem tekintik őket katolikus oldalról egyháznak és miért nem tartják az ő Úrvacsorájukat igazi Eucharisztiának, jóllehet a valdensek önértelmezése szerint ők egy egyház, a Krisztus testét jelző kenyérrel és borral. A valdensek szinódusa döntést hozott többek között arról is, hogy megáldják a homoszexuális párok kapcsolatát.

A Vatikáni Rádió olasz adása augusztus 29-én, szombaton riportot készített Eugenio Bernardini lelkésszel, a valdens szinódus elnökével és Bruno Forte érsekkel, a piemonti Chieti-Vasto egyházmegye főpásztorával, az olasz püspöki konferencia ökumenizmusért és vallásközi dialógusért felelős bizottsága elnökével.

– Érsek úr, hogyan értékeli a valdens keresztények válaszát a pápa levelére?

– Bruno Forte: Figyelmesen olvasva nekem úgy tűnik, hogy az egy nagyon kiegyensúlyozott levél. Az egyház egy szerves egység az időben, tehát amikor a pápa bocsánatot kér a múlt vétkeiért, ez bizonyára nem jelenti azt, hogy ezeket a bűnöket katolikusok ma követték el, hanem azt jelenti, hogy a katolikus egyház ma meg akarja tisztítani az emlékezetét, hogy ne történjék meg mindaz, ami a múltban megesett. Továbbá tudatosítja azt a mély sebet és az Isten elleni sértést is, amit az a bűn okozott.

– Bernardini lelkész úr, a párbeszéd konkrét gesztusának történelmi értéke, amit Ferenc pápa tett, nem került veszélybe?

– Eugenio Bernardini: Mi igent mondunk Ferenc pápa bocsánatkérésére, de még inkább, általánosságban annak az ajánlatának, hogy lépjünk tovább, kezdjünk el új utat járni. Mindezt egy levélben fejeztük ki, melyet gondosan taglalunk, hiszen mindahhoz, ami történt, nem méltó egy kapkodó és banális válasz. Azt hiszem, hogy Ferenc pápa ezt teljes mértékben szem előtt tartotta, amikor döntést hozott, hogy találkozni akar velünk, méghozzá egy ilyen elkötelező beszéddel. Ez a keresztények tipikus módja, hogy találkozzanak és beszéljenek egymással, nagy hitelességgel és őszintén.

– A migránsok kérdése nagyon lekötötte a figyelmüket a szinódus napjai során…

– Eugenio Bernardini: A keresztények számára nem egy választási lehetőség, hanem kötelesség embereket befogadni, hiszen emberi személyek menekülnek a háború, a halál drámai helyzeteiből. Az evangélium követeli ezt meg tőlünk. Ebben a munkában természetesnek találjuk, hogy ott legyünk a plébániákon a katolikus karitász-közösségekkel együtt.

– Péntek este az önök szinódusa jóváhagyta a homoszexuális párok szertartását. Milyen szempontok vezették önöket erre?

– Eugenio Bernardini: Jelképesen, de a teológiai értelmezés oldaláról is ez a döntés egy fontos átmenet. Nekem úgy tűnik, hogy Krisztus egyetemes megváltó szeretete ennek a mostani helyzetnek új értelmezését adja, feltéve, ha természetesen egy megélt hitről van szó a hit világában azok között, akiket ez az áldás illet.

– Érsek úr mit gondol erről?

– Bruno Forte: A szinóduson tárgyalt témát illetően egyfelől kétségtelen, hogy a homoszexuális személyeket illesse tisztelet a személyi méltóságukban. Ebben a tekintetben teljesen egyek vagyunk a valdens keresztény testvéreinkkel. De ez nem jelenti azt a számunkra, hogy egyenlőségjelet tegyünk a homoszexuális együttélés és a férfi és a nő között születő, házasságon alapuló család között, mely nyitott a nemzésre. Ez nem akadályoz bennünket abban, hogy továbbra is együtt járjuk az utat velük, párbeszédben, szeretetben, egymás iránti tiszteletben és megértésben.

Fotó: L'Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria