Parolin bíboros államtitkár Oroszországba látogat

Kitekintő – 2017. augusztus 19., szombat | 18:07

Augusztus 21. és 24. között Pietro Parolin bíboros államtitkár – a moszkvai állami vezetés meghívására – hivatalos látogatást tesz Oroszországban. Útjára elkíséri Visvaldas Kulbokas prelátus, nunciatúrai tanácsnok, a Szentszék államközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársa.

Parolin bíboros oroszországi látogatásának célja, hogy találkozzon a legfőbb orosz állami vezetőkkel, és megbeszéléseket folytasson az orosz ortodox egyház legfőbb vezetőivel. A kétoldali állami és egyházi tanácskozásokon a feleket kölcsönösen érintő kérdések mellett érintik majd a nemzetközi helyzet égető kérdéseit, a jelenlegi konfliktusok kezelésének békés megoldási lehetőségeit keresve, különös tekintettel a humanitárius szempontokra.  

Látogatásának első napján, augusztus 21-én Parolin bíboros az oroszországi katolikus püspökökkel, később a volokalamszki Hilarion metropolitával, a moszkvai patriárkátus külügyekért felelős osztályvezetőjével találkozik. Hétfő este a moszkvai Szeplőtelen Fogantatás bazilikában szentmisét mutatnak be. Ezt követően a helyi papsággal és a hívek képviselőivel találkozik a vatikáni diplomácia vezetője. 

Augusztus 22-én, kedden délelőtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tanácskozik. Délután Kirill összorosz moszkvai pátriárka látja vendégül Parolin bíborost, és tanácskozást folytatnak.

Augusztus 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Szocsiban a bíboros államtitkár. Másnap, csütörtökön délelőtt tér vissza Rómába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria