Pietro Parolin találkozott az orosz külügyminiszterrel és Kirill pátriárkával

Kitekintő – 2017. augusztus 22., kedd | 19:58

Pietro Parolin bíboros államtitkár augusztus 21-én négynapos hivatalos látogatásra érkezett Oroszországba, ahová a moszkvai állami vezetés hívta meg. Az első napon a katolikus püspökökkel találkozott a bíboros, kedden pedig Szergej Lavrov külügyminiszterrel, majd Kirill pátriárkával tanácskozott.


A látogatás első napján, hétfőn Pietro Parolin találkozott az oroszországi katolikus püspökökkel, akikkel szentmisét mutatott be a moszkvai Szeplőtelen Fogantatás-bazilikában. Ezt követően Hilarion volokalamszki metropolitával, az orosz ortodox egyház „külügyminiszterével” tanácskozott, a jelentések szerint elsősorban a Közel-Keletről és Ukrajnáról.

Kedden délelőtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt a vatikáni diplomácia vezetője, majd sajtókonferencia keretében nyilatkozatot tett közzé. Ebben kiemelte utazása célját: a külügyminiszterrel, majd a Putyin elnökkel folytatandó megbeszélések során Ferenc pápa elkötelezettségét képviseli a két fél kapcsolatában és a fontos nemzetközi kérdésekben.

A közlemény elégedetten beszél a felek közötti kapcsolatok ápolásáról képviselőik látogatásain keresztül, továbbá kulturális, tudományos és egészségügyi cserekapcsolatok szintjén, amit a jövőben is folytatni szándékoznak. Ennek érdekében a tárgyalás során megállapodást írtak alá a kétoldalú diplomáciai vízummentességről. A megbeszéléseken érintettek olyan, még kérdéses témákat is, mint a nem orosz állampolgárságú egyházi személyek munkavégzés jellegű tartózkodási engedélye, néhány katolikus templom visszaszolgáltatása, amelyek az ország katolikus híveinek lelkipásztori ellátásához szükségesek. 

A felek kifejezésre juttatták szándékukat a konfliktusok békés megoldására vonatkozóan, főként a Közel-Keleten és Ukrajnában.

Ha a Szentszék ezekben a drámai helyzetekben közvetlenül is aktívabb a békekezdeményezések előmozdításában, egyidejűleg kifejezésre juttatja felhívását a közjó, az igazságosság, a törvényesség, a tényigazságok tiszteletben tartása és az emberi személy sérthetetlensége érdekében. A Szentszék, miközben nem azonosul politikai álláspontokkal, kötelességének tartja felhívni a figyelmet a nemzetközi jog alapelveire, mely elengedhetetlenül szükséges a közrend és a világbéke védelméhez – áll Parolin bíboros nyilatkozatában.

Közös aggodalmuknak adnak hangot emellett a felek, bár eltérő megközelítéssel, a közel-keleti országok keresztényeinek helyzetét illetően. A Szentszék állandó figyelemmel kíséri a vallásszabadság kérdését, bármelyik állam esetében. Szergej Lavrov egyebek között kifejtette, Oroszország és a Vatikán közös álláspontot képvisel a terrorizmus kérdésében, valamint abban, hogy politikai eszközökkel kell megoldást találni az észak-afrikai és a közel-keleti térség válságaira. Az orosz diplomáciai vezetője nagyrabecsülését fejezte ki a Vatikánnak a szíriai rendezést célzó asztanai tárgyalássorozat és a minszki folyamat támogatásáért.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka tavalyi történelmi találkozója, de Szent Miklós (Bariban őrzött) ereklyéinek Oroszországba vitele is fontos volt, láthatóan pozitív dinamikát indított el. Minden oldal részéről megvan az akarat az út folytatására, illetve egyéb olyan pozitív jelzések és gesztusok megtételére, amelyek ezt az utat megszilárdíthatják – mondta a bíboros államtitkár a sajtótájékoztatón, saját moszkvai látogatását is a kedvező jelek közé sorolva.


Pietro Parolin kedden délután Kirill-lel, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával találkozott. A pátriárka a megbeszélés sajtónyilvánosság előtt zajló részében elmondta, hogy Moszkvában és Szentpéterváron több mint 2,3 millió hívő rótta le kegyeletét Szent Miklós Bariból átszállított ereklyéi előtt. Úgy fogalmazott: „Kivételes esemény volt ez egyházaink történelmében.”

Parolin bíboros ugyancsak „történelminek” nevezte az ereklyék oroszországi bemutatását, és a „szentség egyetemességéről” beszélt: „A szentek egyesítenek bennünket, ők állnak a legközelebb Istenhez, és ezért ők azok, akik a leginkább segítenek leküzdeni a kapcsolatokban a múltban tapasztalt nehézségeket és egyre gyorsabban haladni a testvéri ölelés és az eucharisztikus közösség felé.”

Forrás: Vatikáni Rádió, MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria