Parolin bíboros celebrált szentmisét Velencében Szent Márk ünnepén

Kitekintő – 2015. április 27., hétfő | 13:40

Szent Márk evangélista és vértanú ünnepén, április 25-én, szombaton a velencei Szent Márk-székesegyházban délelőtt tíz órakor ünnepi szentmisét mutatott be Pietro Parolin bíboros államtitkár és Francesco Moraglia velencei érsek-pátriárka – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


Parolin bíboros homíliájában mindenekelőtt Ferenc pápa szívélyes üdvözletét tolmácsolta és áldását adta át a lagúnák városa híveinek. „Hiszem – mondta a bíboros államtitkár –, hogy maga az evangélium ereje és örömteli életképessége a végső alap, mely lehetővé tette, hogy a hit felülemelkedjék a félelmen, és a teremtőképesség olyan eredeti formákba torkolljon, ami nem várt erőket szabadít fel.” Parolin bíboros ezzel kapcsolatban idézett Ferenc pápa Mattarella olasz államfőhöz a közelmúltban intézett beszédéből: „Olaszország története világosan mutatja, milyen nagy a kereszténység hozzájárulása a kultúrához és a lakosság jelleméhez, a hit mennyire áthatotta a művészetet, az építészetet és az ország szokásait.”

„Hálásak vagyunk a hitért – folytatta Parolin bíboros –, mélységesen hálásak és joggal büszkék a keresztény hit felbecsülhetetlen ajándékáért. Kérjük az Urat, hogy őrizze meg és növelje a szívünkben a hitet (…), így lehetünk Szent Márk közbenjárására Krisztus Urunk hűséges követői az evangélium iskolájában. Az evangélium biztosítja számunkra, hogy a történelem Isten kezében van, aki felforgatja a földi távlatokat és terveket, és az üdvösség gyümölcsét tudja teremni, felhasználva az ember korlátait, sőt lázadásait és hűtlenségeit is. Szent Márk, amikor elhozta nekünk az evangéliumot, a magasba emelt bennünket, általa találkoztunk az Igével és a Föltámadott élő jelenlétével, megszabadított bennünket az ismeretlen jövő miatt támadó, megfoghatatlan félelemtől és a terméketlen pesszimizmustól.”



„Az evangélium megmutatja – folytatta a bíboros államtitkár –, hogy Isten hatalmas kinyújtott karjával közbeavatkozik az üdvösség történetében. Mindez az evangélium erejéből és öröméből születik meg, és ezt nekünk kell hirdetni, erről nekünk kell tanúságot tenni, ahogy azt Ferenc pápa szentévet megnyitó bullájában olvassuk: »Az egyház küldetése, hogy hirdesse Isten irgalmasságát, az evangélium dobogó szívét, mely az ő szíve által eléri az összes ember szívét és elméjét. Krisztus jegyese magáévá teszi Isten Fia magatartását, aki mindenkinek elébe megy, és ebből senkit nem zár ki. Napjainkban, amikor az egyház elkötelezett az új evangelizációban, az irgalmasság témáját újból fel kell vetni, nagy lelkesedéssel és megújított lelkipásztori cselekvéssel. Meghatározó az egyház és üzenete hitelessége szempontjából, hogy elsőként ő maga élje és művelje az irgalmat. Nyelvezete és gesztusai révén át kell adnia az irgalmat, hogy az behatolhasson az emberek szívébe, és arra indítsa őket, hogy megtalálják az atyai házba hazavezető utat.« Szent Márk azért írhatta meg az evangéliumát, aztán adhatta át nekünk, mert előbb ő maga élte. Nincs más útja az átadásnak, mint az alázat, Isten Fiának felforgató alázata.”

Parolin bíboros végül megemlékezett az olasz földön hetven éve véget ért második világháború harcairól, és hálát adott, hogy a jelenkor nehézségei ellenére Olaszország azóta békében élhetett.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Nuovavenezia.gelocal.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria