Parolin bíboros a lengyel püspöki konferencia jubileumi ülésének díszvendége

Kitekintő – 2019. március 14., csütörtök | 13:01

Március 12-én megkezdődött a száz éve alakult lengyel püspöki konferencia 382. közgyűlése, amelynek díszvendége Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.

Parolin bíboros Ferenc pápa küldötteként vesz részt az ünnepségsorozaton, amelynek keretében megemlékeznek a lengyel püspöki konferencia alapításának, valamint a Lengyelország és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének centenáriumáról – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A vatikáni államtitkár meghallgatja Stanisław Gadecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke gondolatait a közelmúltbeli találkozókról, amelyeket a kiskorúak ellen egyháziak részéről elkövetett visszaélések áldozataival tartottak. A lengyel püspöki kar alelnöke, Marek Jędraszewski püspök és a főtitkár, Artur Miziński püspök beszámolnak a kiskorúak védelmében február végén a Vatikánban tartott találkozó eredményeiről. A püspöki konferencia plenáris ülésén is ezzel a témával foglalkoznak. Marek Solarczyk ifjúságpasztorációs püspök a panamavárosi ifjúsági világtalálkozót értékeli, amelyen mintegy négyezer lengyel fiatal vett részt.

A március 14-ig tartó plenáris ülés alkalmával a főpásztorok elindítják a Szent II. János Pál pápa születésének centenáriuma alkalmából meghirdetett emlékévet – Karol Wojtyła 1920. május 18-án született; a jeles évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények 2019. május 19. és 2020. május 10. között zajlanak majd. A lengyel parlament a 2020-as évet teljes egészében a nagy pápának szenteli.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria