Parolin bíboros a párbeszéd hídjainak építésére kérte az újságírókat

Kitekintő – 2017. március 20., hétfő | 15:34

Az újságírók mindig hiteles információt közvetítsenek, mindenféle manipuláció nélkül, inkább azt segítve elő, ami egyesít, s nem azt, ami elválaszt – mondta az olasz újságíró-szövetség új római székhelyének megnyitóján március 16-án Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.


A főpásztor több veszélyre hívta fel a figyelmet, ami a hiteles tájékoztatásra leselkedik. Az egyik az, hogy a fondorlatos hatalmi rendszer eszközként használhatja a sajtót. A másik veszély a szenzációhajhászás és a mindenáron való gyors hírközlés, ami olykor hitelrontáshoz vezet, és ezzel a szemlélettel gyakran a jó híreket nem tekintik híreknek. A bíboros arra szólította a sajtó munkatársait, hogy a párbeszéd hídjait építsék, hogy ne terjedjen tovább a közöny. Álljanak ellen a kísértésnek, hogy erőszakos és intoleráns nyelvezetet használjanak.

Parolin bíboros szólt még Michel Aoun libanoni elnök vatikáni látogatásáról. Libanon jelentős lépést tett előre a köztársasági elnök megválasztásával, előtte ugyanis két évig hatalmi vákuum nehezítette az ország életét. Kedvező fejlemény, hogy a keresztények megtalálták újra az egységet, és nagyobb súllyal vesznek részt Libanon életében. Aoun elnök azt reméli, hogy ez kihatással lesz a közel-keleti térségre is – mondta a megnyitón a vatikáni bíboros államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria