Passiójátékokra várják a híveket virágvasárnap a Pécsi Egyházmegyében

Kultúra – 2016. március 13., vasárnap | 15:41

Március 20-án, virágvasárnap három nagyszabású passiójátékot rendeznek a Pécsi Egyházmegyében. A Tettyén az Ifjúsági Passiót, Máriagyűdön az egyházközség passiójátékát, Bátaszéken pedig a Szent Lukács szerinti passiót láthatják az érdeklődők.

A Tettyén délután 3 órakor kezdődő Ifjúsági Passió szervezője a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája (PécsiKatifi), akik a KACS (Keret Alkotó Csoport) közreműködésével viszik színre a szenvedéstörténetet, előadásukkal is ünnepelve a virágvasárnapot, mely II. János Pál rendelkezése szerint 1985 óta az ifjúság világnapja is egyben.

1991 és 2004 között az Élő Víz közösség szervezte a misztériumjátékot, erre az alapra épült az új passió, mely közel százötven fiatal közreműködésével valósult meg több éves szünet után, 2012. április 1-jén, virágvasárnap a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrájának felhívására.

Máriagyűdön ugyancsak délután 3 órakor kezdődik az egyházközség passiójátéka. Krisztus szenvedéstörténetét több mint hatvan amatőr színjátszó adja elő március 20-án.

Bátaszéken az este 6 órakor kezdődő püspöki szentmise keretében jelenítik meg a Szent Lukács evangéliuma szerinti passiót.

Mindhárom passióra szeretettel várják az érdeklődőket!

Európa tizenöt országában nyolcvanhat helyszínen rendeznek szabadtéri passiójátékokat, sokféle módon és sokféle stílusban mutatva be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. A feldolgozási formák között a mozgásszínházas némajátékra és a klasszikus énekes változatra is találunk példákat. A történeten kívül talán csak egyvalami közös bennük: a hűség. Amit az elődök egykor elkezdtek, azt a következő generáció folytatta, hagyományt teremtve ezzel a tanúságtétellel, amely a mai napig szerves része a virágvasárnapi ünnepnek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria