Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódoltságig

Kultúra – 2015. október 13., kedd | 8:55

A „Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig” című kötetet október 20-án délután 5 órakor mutatják be a pécsi Dóm-kőtárban.

A kötet szerzői – Font Márta szerkesztő és Vonyó József főszerkesztő irányításával – arra vállalkoztak, hogy bemutassák Pécs és a város mai határain belül létezett, akkor még önálló települések középkori történetét. Az időhatárok jelzik, hogy a város és térsége történetének sarkpontjai eltérnek az ország egésze tekintetében elfogadott korszakhatároktól. Pécs históriája esetében az államalapítás folyamatában a püspökség alapítása (1009) jelentette a fordulópontot, s a korszakot a város törökök által történő elfoglalása zárta le 1543-ban. A monográfia első kötetében tárgyaltakhoz képest elhelyezkedésében, nevében és kapcsolatrendszerében is új város áll előttünk, amelynek a latin Quinqueecclesiae, a német Fünfkirchen és a magyar Pécs neve egyaránt ebben az időszakban alakult ki.

Külön fejezet szól a város nevének keletkezéséről, a névadás lehetséges és vélelmezhető szempontjairól. Önálló részben tárgyalják az 1526 és 1543 közötti évek történéseit is, mivel ebben az időszakban lényegesen eltérnek a külső körülmények a korábbi századok jellemzőitől. A kötet gerincét a második és a harmadik fejezet alkotja. A második a település egységes arculatának a kora középkor évszázadaiban történő kialakulását mutatja be, a harmadik pedig a késő középkor prosperáló gazdaságát, fejlődő társadalmát, és azt, hogy ennek nyomán miként vált Pécs kulturális központtá.

A szerzők széles összefüggéseiben, más városokkal összevetve mutatják be Pécs korabeli fejlődését, kapcsolatrendszerének alakulását. Az új tudományos eredményeket is tartalmazó, részben eltérő álláspontokat is megjelenítő, de a széles olvasóközönségnek is szóló könyv szövegét gazdag, színes illusztrációk – 30 térkép, 19 táblázat, s mintegy száz tárgy- és épületfotó – teszik szemléletessé, a szellemi értékeken túl esztétikai élményben is részesítve az olvasót. A magyarul nem tudók a részletes angol nyelvű rezüméből ismerhetik meg a kötet tartalmát.

Időpont: 2015. október 20. (kedd) 17 óra

Helyszín: Dóm-kőtár (Pécs, Káptalan u. 8.)

A rendezvényt megnyitja:

Dr. Ujvári Jenő, a Pécs Története Alapítvány kuratóriumának elnöke

A kötet jelentőségéről szól:

Dr. Udvardy György megyéspüspök

Dr. Kosztolányi György, akadémikus, a Pécsi Akadémiai Bizottság elnöke

Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

A kötetet ismerteti:

Dr. Font Márta, egyetemi tanár, szerkesztő

A Pécs története további köteteinek előkészületeiről ad tájékoztatást:

Dr. Vonyó József, egyetemi tanár, főszerkesztő

A Pécsi Egyházmegye, a Pécs Története Alapítvány és a Kronosz Kiadó közös rendezvénye.

A belépés ingyenes. A Pécs története I. és II. kötete a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria