A konfliktustól a közösség felé – Pécsett is véget ért az ökumenikus imahét

Hazai – 2017. január 24., kedd | 17:45

A „Krisztus szeretete szorongat minket...” mottóval meghirdetett ökumenikus imahét a baranyai megyeszékhelyen január 22-én a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban zárult.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imahét pécsi nyitó istentiszteletét január 16-án Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa tartotta az evangélikus templomban, aki arról beszélt, hogy Jézus halála felszentelte a szeretetünket arra, hogy akkor is szeressük egymást, ha dogmatikai kérdésekben nem is ugyanazt valljuk. „Ha szeretjük egymást, akkor nem vitatkozni fogunk, hanem párbeszédet folytatunk. Hogyan szeressük egymást? Olyan szeretettel, amelyet Jézus kereszthalálában szemlélünk, hiszen az ő halála a szeretetről szól. Jézus halála megtanított minket szeretni. Jézus lerombolta halálával a falakat közöttünk, és keresztjével összeköt bennünket. Reméljük, hogy ez a tapasztalat nem csak erre a hétre szól” – fogalmazott.

A záró istentiszteleten Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök hirdetett igét a pécsi székesegyházban. „A reformáció 500 éves jubileuma különlegessé tette az idei imahetet, hiszen a megbékélés, ami ötven évvel ezelőtt a II. vatikáni zsinattal kezdődött, konkréttá vált” – hangsúlyozta. Az evangélikus püspök szerint az idei olyan év, amikor a mottó: „Krisztus szeretete szorongat minket”, konkréttá vált, hiszen ötszáz év után van miben kiengesztelődni. „Ez nem egy kampány, nem csak egy évre szól. A II. vatikáni zsinat indította el a kiengesztelődést, és azon dolgozunk, hogy a konfliktustól a közösség felé haladjunk, valóság legyen, és valódi együttműködés alakuljon ki a keresztény egyházak között, hogy jobban tudjuk betölteni krisztusi küldetésünket ebben az országban” – mondta Gáncs Péter.


Udvardy György pécsi megyéspüspök az imahét mottója nyomán úgy fogalmazott: „Folyamatosan érezzük a szorongatást és a sürgetést. A szakadás fájdalma nehezedik ránk, ez szorongat bennünket, de a krisztusi szeretet sürgetését is érezzük, hogy a szembenállástól eljussunk a közösségig.” A főpásztor hozzátette: az elmúlt években, évtizedekben kölcsönösen olyan lépésekre került sor, amelyek által nem a másik mulasztásait akarták felróni, hanem megpróbáltak előre tekinteni. A főpásztor rámutatott arra, hogy idén a lutheri emlékév kapcsán különös módon is hangsúlyt kap a kiengesztelődés és a megbocsátás gondolata: „Amikor örömben és közös hitben tudunk együtt imádkozni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a teljesség megvalósul.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria