Pécsi közösségvezetők találkozója Szent Mór ünnepén

Hazai – 2016. október 27., csütörtök | 15:13

A pécsi közösségeknek különösen fontos Szent Mór, valamint Pécs és Pannonhalma ezeréves kapcsolata. A szent püspök, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentje ünnepén, október 25-én a közösségvezetők találkozóján előadást tartott és szentmisét mutatott be Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A közösségvezetőnek az élő hitét kell szem előtt tartania, és legfontosabb feladata az, hogy magát formálja. Akkor tud egy közösségben személyesen, vezető módon jelen lenni, ha tisztában van saját emberi dimenzióival, és akkor tudja szolgálni is a közösséget” – fogalmazott Várszegi Asztrik. A közösségek helyzetével kapcsolatban pedig rámutatott: „A tanulás útján vagyunk. Volt olyan időszak, amikor még az egyház sem működhetett úgy, mint közösség. Még idő kell ahhoz, hogy kiforrott közösségek tovább tudják adni fényüket, de a legjobb úton vagyunk. Az ember nem élhet közösség nélkül.”

Udvardy György pécsi megyéspüspök az egyházat alapvető, Isten által akart közösségnek nevezte. Hozzátette: az ember lelke közösségre hangolt, emberségünket sem tudjuk közösség nélkül megélni.

„A közösség szentségi valóságot is megjelenít – hangsúlyozta a megyéspüspök. – Sosem pusztán emberi kiválóságon múlik a felelősség vállalása a közösségben, sokkal inkább a Lélek ajándéka. Nagy felelősség mások bizalmát élvezni és mások igaz javát szolgálni. Aki az egyházon belül vezető szerepet kap, jól teszi, ha elvállalja, de fontos, hogy mindig a szolgálat oldaláról közelítse meg: hogyan tudjuk egymásban a jót elősegíteni, illetve magunkat az üdvösség felé segíteni?”

Várszegi Asztrik főapát elmondta: „Mi, pannonhalmi szerzetesek nagyon nagy szeretettel gondolunk Szent Mórra. Ő a mi első magyar tanítványunk. Vállalta a kereszténység életmisszióját, és Pécs második püspöke lett. Korfordulón és felgyorsult világban élünk. Nekünk a 21. században ugyanúgy kell tájékozódnunk, ahogy Mór püspök tette a 11. század világában: csak a lényeges dolgokra figyelve kell élnünk és megszólítanunk az embereket.”

„Ezeréves kapcsolatra tekintünk vissza – hangsúlyozta Udvardy György. – Hálával tekintünk elődeink hitére, és átérezzük saját felelősségünket. A történelmi események mindig a hétköznapok valóságában történnek. Nem nagyobb a felelősségünk, mint másoknak volt, de a mai nap felelősségével szembe kell néznünk. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az egyházmegye második püspöke szent püspök. Egészen bizonyos, hogy a szentség nemcsak egy példa, hanem kegyelmi valóság is: hatással van a mi döntéseinkre is.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria