Pedagógiai konferenciát tartottak a szaléziak Budapesten

Megszentelt élet – 2017. november 14., kedd | 9:00

A Szalézi Intézmény Fenntartó november 10-én rendezte meg hagyományos pedagógiai konferenciáját Budapesten. Ezúttal a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium és a META-Don Bosco Szakgimnázium XI. kerületi közös épülete adott otthont az eseménynek.

A konferencia résztvevőit Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök köszöntötte, Szalézi Szent Ferenc „Szív szól a szívhez” mondását idézve, melynek értelmében a szív nem az érzelem, hanem az emberi személyiség központja, az ember maga, és a nevelő személye nagy érték a fiatal számára.

A plenáris előadások a pedagógiai módszertan aktuális és gyakorlatba átültethető eszközeit, az iskolai nevelés és oktatás mindennapi kérdéseit, valamint a szakképzés jelenlegi helyzetét és irányait mutatták be.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a „bizalompedagógiáról” szólva Don Boscót, az egyik legnagyobb bizalompedagógust helyezte előadása középpontjába, ismertetve, mit tudott, mit tett a nagy szent és nevelő, amit a mai pedagógusok is átvehetnek. Nagy hozzáértéssel, szeretettel és szenvedéllyel taglalta Don Bosco egyszerű, de mégis hatásos nevelési eszközeit, gyakorlatait.

A második előadó, Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a szakképzés aktualitás kérdéseiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat jelenleg a szakképzés színvonalának emelése, és hogy a fiatalok értelmes és piacképes szakképesítéssel kerüljenek ki az iskolából, emellett kiemelten fontos, hogy minél több technikusi képesítésű fiatal végezhessen. Részletesen ismertette az újdonságokat, a várható pályaorientációs rendezvényeket és a jövőbeli intézkedéssorozatokat, terveket, változásokat, új lehetőségeket.

A délelőtt utolsó előadópárosa, a Microsoft két fiatal munkatársa, Balla Árpád és Pilling Dóra ismertette a Microsoft Innovatív Iskola Programot, a sok újítást, alkalmazást, szolgáltatást és a bennük rejlő számos lehetőséget, amit az együttműködés kínál a pedagógusoknak.

A plenáris előadások után a délutáni szekcióüléseken a szalézi iskolákból érkező pedagógusok két üléssorozat keretében, tizenkét szekcióban mutatták be kollégáiknak az általuk már sikerrel alkalmazott szakmai, módszertani jó gyakorlatokat.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria