Pedagógusok tanévnyitója a Miskolci Egyházmegyében

Hazai – 2016. szeptember 2., péntek | 16:51

A Miskolci Egyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozó oktatók és nevelők számára tartottak tanévnyitót a miskolci Boldogasszony görögkatolikus székesegyházban augusztus 30-án.

Az egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények több mint háromszáz dolgozója vett részt a székesegyházban tartott tanévnyitó Szent Liturgián és az azt követő előadásokon. Jó alkalom nyílt arra is, hogy az egymástól távoli intézmények dolgozói; óvónők, tanítók, tanárok, lelkivezetők találkozzanak, és lélekben is megerősítést kapjanak az új tanévre. Orosz Atanáz megyéspüspök köszöntőjében a tanító Krisztust állította példaként a pedagógusok elé.

Mi az, amit egy egyházi iskolában dolgozó pedagógustól el lehet várni? – tette fel a kérdést előadásában Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel, aki maga is hosszú ideig tanított iskolában. A választ két kulcsfogalommal adta meg: szakmai hozzáértés és emberi tisztesség. Hiszen munkája során „vonatkozási személyiséggé” válik minden pedagógus, aki akarva-akaratlanul is mintául szolgál a gyermekek számára, mert „soha nem fogjuk elfelejteni, ahogyan tanítottak bennünket” – mondta a bencés szerzetes. Felhívta a pedagógusok figyelmét arra is, hogy határozott értékrend szerint kell élniük, mert ezt megérzik a gyermekek. Hangsúlyozta: az egyházi iskolában folyó munkában a keresztény ember számára a Názáreti Jézus a minta, segítségére pedig a Szentlélek ereje szolgál.


Az egyházmegye az új tanévben a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményével gyarapodott. Így iskoláiban összesen immár több mint három és félezer diák tanul, valamint mintegy háromszáznegyven pedagógus és másfél száz, a pedagógusok munkáját segítő alkalmazott dolgozik.

Hálát adtak az új tanév kezdetén azért, hogy a miskolci és edelényi iskolák az elmúlt években több mint egymilliárd forintos pályázati támogatásból kívül-belül megújulhattak. Selyében szeptembertől saját forrásból épített új, kétcsoportos óvodába járhatnak a gyermekek. A nyár folyamán a karbantartásokon, felújításokon túl több intézményben új eszközök beszerzésére is sor került. Az örömök mellett olykor félreértésekre is fény derül; az ingyenes tankönyvek kapcsán felmerülő nehézségeket a fenntartó az előírásoknak megfelelően rövid időn belül rendezni tudta.

Az említetteken túl a szociális szférában szinte minden életkort felölelően Miskolcon bölcsőde, Ózdon szeretetotthon, Abaújban és Zemplénben lakásotthonok és nevelőszülői hálózat fenntartásával is szolgálják mindazokat, akik segítségre szorulnak.

Forrás: Szemerszki Mihály/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria