Az ifjúság jövőképéről tartottak előadást Körmenden

Hazai – 2016. április 25., hétfő | 17:20

A körmendi városháza nagytermében április 19-én a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a város szülötte, a jelenleg zalaegerszegi káplánként működő Pete Polgár Máté osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel a kereszténységről és az ifjúság jövőképéről.

Pete Polgár Máté, a Szent Mária Magdolna Plébánia káplánja hangsúlyozta: a lelke mélyén mindenki az Izajás prófétától jól ismert paradicsomi „4B-s” állapotot szeretné elérni, vagyis azt, hogy legyen bőség, béke, biztonság és boldogság, de – mint tudjuk – ez csak Istennel lehetséges. „Mert nincs meg a kincs, mire vágytam, a kincs, amiért porig égtem. Itthon vagyok itt e világban, s már nem vagyok otthon az égben” – írja Kosztolányi, és ez ránk, hívőkre is vonatkozik: az igazi kincs, amire vágyunk, az valójában nem más, mint a Jóisten.

Máté atya kiemelte: a hithez nyitottság, mélység és tartalom kell. A mai ifjúság azt várja el az egyháztól, azt igényli, hogy utat mutasson, és vezesse őket. Ehhez a megszólításhoz pedig nem a megszokott virtuális, hanem személyes kommunikáció szükséges, mert „Krisztus nem régimódi, nem is modern, hanem örök”. Manapság problémát jelent a bezárkózás, a közömbösség, az erkölcstelenség (hit nélkül nincs erkölcs!), és az istenkeresők időhiányra való hivatkozása is, de a hívő ember tudja, hogy ha a Teremtőre jut idő, akkor minden másra is jut. A hitre nevelést pedig minél előbb el kell kezdeni, mert „ha ifjúkorodban nem gyűjtöttél semmit, mihez nyúlsz majd öreg napjaidban?” (vö. Sirák fia könyve) – tette hozzá Pete Polgár Máté.

Isten ma is, most is szól hozzánk, a hit pedig nagy dolgokra készít fel minket, és megerősít. Éppen ezért egy hívő keresztény számára nem a miért, hanem a hogyan a kérdés – zárta gondolatait a zalaegerszegi káplán.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria