Péter és Pál apostolok ábrázolásai a pécsi püspökségen

Kultúra – 2016. június 29., szerda | 9:55

Ma, június 29-én, Péter és Pál ünnepén 18 órakor püspöki szentmise lesz a pécsi székesegyházban, majd az egyházmegyei kitüntetések átadására kerül sor. A bazilika védőszentjeinek ünnepe alkalmából a Pécsi Egyházmegye honlapján megjelent cikkben néhány Pétert és Pált ábrázoló műalkotást mutatnak be.

Péter és Pál apostolokat a katolikus egyházban június 29-én ünneplik: a hagyomány szerint mindketten más-más esztendőben, de ugyanezen a napon szenvedtek vértanúhalált Rómában. Péter sírja fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika, Pál sírja felett pedig a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika található.

A Pécsi Egyházmegye Péter és Pál napján székesegyházának védőszentjeit ünnepli. A két szentet sokféleképpen ábrázolják mind a székesegyházban, mind a püspökséghez tartozó épületekben és egyházi relikviákon. Pétert mint a mennyország kulcsainak őrzőjét jellemzően kulcsokkal ábrázolják, Pál attribútuma pedig a kard, annak emlékére, hogy őt, római polgár lévén, a keresztre feszítés helyett karddal végezték ki.

Az attribútumok segítségével jól beazonosíthatóan találhatjuk meg Péter és Pál szobrait a püspöki palota belső folyosójának két fülkemélyedésében. A fából készült szobrok a 18. század második felének alkotásai, mindkettő festett és aranyozott. A pirospozsgás arcú, szakállas alakok kifejezetten fiatal férfiakat ábrázolnak; nagy szemeik és félig nyitott szájuk ártatlan és csodálkozó tekintetet kölcsönöznek nekik.

A székesegyházhoz a nyugati kapu felől közelítve Szent Pétert a homlokzaton is megtalálhatjuk: a három árkádív közül a középsőben helyezkedik el, mellette balról Szent István király, jobbról pedig Szent Mór püspök látható. A templomba belépve Pétert a főapszis kupolájában a trónoló Krisztust ábrázoló freskó jobb oldalán is felfedezhetjük: az aranyozott hátterű képen a glóriát viselő Péter kezében ismét ott vannak a kulcsok, Krisztus mellett a másik oldalon pedig Szűz Mária alakja is megjelenik. A székesegyház mellékhajóiban Moritz von Beckerath faliképei mutatják be Szent Pál életét, a szentélyben pedig Péter életét örökítik meg faliképek, amelyek Karl Andreä alkotásai.

A székesegyház mellett különösen érdekesek a KincsTárban őrzött, Szent Pétert ábrázoló tárgyak: a szent alakja látható például Klimo György püspök pásztorbotján. A pásztorbot Paulus Schety bécsi ötvösmester munkája, 1759-ben készült rokokó stílusban, Szent Péter festett zománc és relief mellképe a bot görbületét díszíti. Szintén a KincsTárban tekinthető meg a pécsi káptalan 1831-ből származó és Pétert ábrázoló kanonoki jelvénye.

Forrás és fotó: Pálfy Eszter/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria