Plébánia épül Alsóörsön

Hazai – 2015. július 1., szerda | 13:55

Nemcsak az egyház, hanem az egész település életében fontos esemény a mai nap – mondta Hebling Zsolt polgármester az alsóörsi Boldog Gizella királyné plébánia kivitelezés alatt álló épületének építési munkálatait megáldó ünnepségen. A Veszprémi Főegyházmegye hírét adjuk közre.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Június 25-én délután a Balaton-parti község temploma zsúfolásig megtelt, Márfi Gyula veszprémi érseket és kíséretét, köztük Medveczky Miklós érseki titkárt és a környező települések lelkipásztorait az alsóörsi közösség plébánosa, Berkes Péter köszöntötte. Az ünnepi alkalmon jelen volt Kontrát Károly országgyűlési képviselő és államtitkár, valamint Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere és Ferenczy Gáborné, Lovas polgármestere.


Miután a templom kórusának éneke elhangzott, Berkes Péter plébános ismertette a templomépítés rövid történetét, újabb mérföldkőnek nevezve az idei esztendőt, melynek során az egyházi és állami szervek, az alsóörsi önkormányzat, valamint a hívők összefogásának eredményeként lehetőség nyílik a plébániaépület kivitelezésére.

Az építési munkálatokat megáldó ünnep a Jézus Szíve-litániával vette kezdetét. Az imádságot Márfi Gyula érsek vezette, aki Jézus Szíve különböző történelmi korszakokban való ábrázolásairól beszélt. Szólt napjaink világáról is, kérve, hogy a ma embere méltóképpen lehessen Jézus tanítványa.

Ezt követően Hebling Zsolt polgármester gratulált a példaértékű beruházáshoz, amely Alsóörsön minőségi lelkipásztorkodást tesz lehetővé. Jó látni – mondta –, hogy a község lakói (köztük sok gyermek, továbbá a nyaralók) lelkiekben is gyarapodnak. Kontrát Károly államtitkár is fontos stációnak nevezte az építkezést. A Veszprémi Főegyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházügyi államtitkársága, Alsóörs önkormányzata és az itt élők összefogása révén megvalósuló plébániaépület pedig közösségi életet létrehozó tér, bizonyítandó nemcsak a település fejlődését, hanem a hitet és az összetartozást is.

Az ünnepség további részében Márfi Gyula érsek megáldotta az építési munkálatokat. „Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja” – idézte Máté evangéliumát, majd a jelenlévők kíséretében az építkezés helyszínére vonulva Kontrát Károllyal, Hebling Zsolttal és Vida Mihály világi elnökkel közösen időkapszulát helyezett el az épület alapzatában. A jövőnek szánt emlékben érseki oklevél, az adományozók névjegyzéke, egy feszület és napjaink fémpénze található, valamint sok-sok gyermekrajz és egy kis ministráns verse is.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria