Pozsonyi magyar fiatalok is részt vesznek a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón

Kitekintő – 2016. július 25., hétfő | 16:31

Az irgalmasság rendkívüli szentévének legnagyobb ifjúsági rendezvényén, a XXXI. Ifjúsági Világtalálkozón, amelyet július utolsó hetében tartanak Krakkóban, a szlovákiai magyar fiatalok csoportja, köztük a pozsonyi magyar fiatalok is jelen lesznek.

Július 24-én, a vasárnap délelőtti szentmise keretében a pozsonyi ferences templomban Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor a prédikáció keretében Ferenc pápa világtalálkozóra írt levelének részleteit, irgalmasságról szóló gondolatait osztotta meg a hívekkel, köztük azokkal a fiatalokkal, akik részt vesznek a krakkói találkozón.

A szentmise végén a lelkipásztor megáldotta az útra indulókat, buzdítva őket, hogy a következő három „tarisznyábavalót” vigyék magukkal: közösséget, irgalmat, lelki életet.

A világtalálkozón egy hatalmas közösségnek, az egész világról érkezett fiatalok óriási közösségének tagjai lesztek – mutatott rá Molnár Tamás. – S miközben megtapasztaljátok a keresztény összetartozás közösségi örömét, ne felejtsétek el, hogy melyik közösséget képviselitek: a szlovákiai magyarokét, a helyi keresztényekét, a pozsonyi magyar közösséget.

Az irgalom, amit megtapasztalni és megtapasztaltatni egyaránt csodálatos, fontos, hogy ne csak a találkozót, de az azt követő időszakot is alaposan jellemezze – tette hozzá a pozsonyi magyar lelkész, majd elmondta, elhatározták, hogy majd a találkozóról hazatérve az irgalmasság cselekedeteinek konkrét gyakorlását célozzák meg néhány olyan kezdeményezéssel, amelyek során a fiatalok a közösség idős, beteg vagy gondokkal küzdő testvérei felé megmutathatják tiszteletüket és szerető segítőkészségüket.

A hirdetésekben a magyar közösség lelkipásztora megköszönte a hívek nagylelkű anyagi támogatását, amellyel hozzájárultak a fiatalok részvételéhez a világtalálkozón, valamint az imákat. Ez utóbbiakat továbbra is kérte, s egyben megígérte maga és az ifjúság nevében egyaránt, hogy Krakkóban szeretettel és imában is gondolnak majd az otthon maradókra.

A pozsonyi magyar közösséget képviselő tizennyolc fiatal mellett, akik Molnár Tamás vezetésével vesznek részt az Ifjúsági Világtalálkozón, többen jelentkeztek azok közül is, akik pozsonyi felsőoktatási tanulmányaik idején a szerdai egyetemista estek által kapcsolódnak a szlovák főváros magyarságához.

A szlovákiai magyarságot százhuszonkét fiatal képviseli majd Krakkóban öt egyházmegyéből: a pozsonyi és nagyszombati főegyházmegyékből, valamint a nyitrai, besztercebányai és rozsnyói egyházmegyékből. A fiatalokat nyolc lelkipásztor kíséri. 

Forrás: Pozsonyikatolikusok.sk

Fotó: Vician András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria