Prága önkormányzata továbbra is ellenzi, hogy visszakerüljön az Óvárosi térre a Mária-oszlop

Kitekintő – 2019. június 23., vasárnap | 12:40

Nem kerül vissza Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a mása, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tüntető tömeg – erősítette meg korábbi határozatát június 21-én a cseh főváros önkormányzata.

A testület azután tűzte újra napirendjére a témát, miután Petr Vána szobrász a múlt héten kísérletet tett a vitatott szobor másolatának felállítására. Vána támogatóival együtt az Óvárosi téren – ott, ahol egykoron az oszlop állt – engedély nélkül felszedte a kövezetet és jelképesen nekifogott a Mária-oszlop felállításának. A szobrász az építésügyi hivataltól már régebben engedélyt kapott a szobor felállítására, ugyanakkor a konkrét helyre területfoglalási engedélyre is szüksége van az illetékes önkormányzattól, s ezt Prágától nem kapta meg. A hatóságok utasították a művészt, hogy helyezze vissza eredeti állapotába az Óvárosi tér megbontott kövezetét, amit Vána meg is ígért. A Mária-oszlop másolatának már elkészült darabjai, valamint maga a szobor jelenleg egy Károly híd mellett horgonyzó hajón vannak elhelyezve.

Az önkormányzat új határozatában utasította a város vezetését, hogy tegyen jogi lépéseket a Mária-oszlop visszaállítása érdekében korábban vállalt kötelezettségek felbontására. Több történész szerint a cseh történelem megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne az Óvárosi térre.

A Mária-oszlopot 1918 novemberében az Óvárosi téren tüntető csehek rombolták le, mert a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

A Mária-oszlop, valamint néhány más, korábban ledöntött vagy eltávolított szobor visszahelyezéséről Prágában és általában Csehországban a múlt század kilencvenes éveitől kezdve folynak éles társadalmi viták.

A Mária-oszlop visszaállítását a katolikus körök támogatják, míg több civil szervezet ellenzi. A támogatók időközben az oszlop másolatát is elkészítették. Petr Vána szobrász az új Mária-oszlopot a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el. A visszás helyzetet jól érzékelteti, hogy a belvárosi tanács korábban jóváhagyta az oszlop visszaállítását, de ezt a döntést a városi önkormányzat felülbírálta.

*

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, így a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

Jan Jirí Bendl alkotása aztán idővel a gyűlölt, a fehérhegyi csatát (1620) követő, Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképévé vált széles tömegek körében. Végül 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le, illetve semmisítettek meg. Szlovákiában hasonló volt a helyzet a magyar szobrokkal.

A prágai közhangulatra jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen „Habsburg-szobrot” sikerült visszavinni a város köztereire.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria