Pro Ecclesia Hungariae díjban részesült Skerl Alfonz amerikai magyar lelkipásztor

Külhoni – 2016. április 29., péntek | 19:29

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Skerl Alfonz atyának. A kitüntetést a testület nevében Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, az MKPK külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős püspöke adta át április 28-án East Chicagóban.

A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Skerl Alfonz a katolikus egyházért végzett.

Skerl Alfonz 1929. május 16-án született Szombathelyen, 1948-ban az innsbrucki magyar iskolában érettségizett, 1948. október 9-én kezdte meg teológiai tanulmányait az Innsbrucki Egyetemen. A Canisianum növendéke volt 1951-ig, amikor a veszprémi püspök engedélyével (akinek egyházmegyéjéhez tartozott) kivándorolt az Egyesült Államokba, Indiana államba, és a Saint Meinrad-i Teológiai Főiskolán fejezte be tanulmányait, majd 1955. május 3-án Saint Meinradban szentelték pappá.

Alfonz atya káplánként szolgált 1955 és 1956 között Michigan Cityben, 1956-tól 1959-ig Gary városában, 1959-től 1962-ig Gary/Miller-ben, majd 1962 és 1970 között Saint Louisban végezte magyar lelkipásztori munkáját. 1971-től az East Chicagó-i Szentháromság-templom plébánosaként folytatta szolgálatát és aktív egyházközségi tevékenységét a magyarság közösségi és egyházi életének megőrzése érdekében.

Skerl Alfonz – ismertebb nevén Fonzi atya – jóval nyolcvan felett még mindig végzi áldozatos munkáját, most is segít a chicagói Szent István király magyar templom elsőáldozóinak felkészülni az ünnepi szertartásra.

Idén április 28-án hálaadó szentmisét mutatott be Cserháti Ferenc püspök az East Chicagó-i Szentháromság-templomban, a templom átadásának 110. évfordulója, illetve Skerl Alfonz atya 45 éves East Chicagó-i plébánosi szolgálata és pappá szentelésének 61. évfordulója alkalmából. Ez a szentmise egyben Fonzi atya ünnepélyes búcsúzása volt őszi nyugdíjba vonulása előtt. Lelkipásztori szolgálatát azonban tovább folytatja mint kórházi lelkész a hammondi Szent Margit ferences kórházban.

Alfonz atya, nem feledve származását, a magyar egyházat anyagilag is szívesen támogatta. Magyar kulturális munkásságának elismeréseként 2015 augusztusában a magyar állam a Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetésben részesítette, amelyet Szebényi Ferenc chicagói főkonzul adott át a Szentháromság-templom dísztermében 2015. december 19-én.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Joe Knaver

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria