Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2015. október 13., kedd | 15:17

Székesfehérvár 15. püspökére, Prohászka Ottokárra emlékeztek születésének 157. évfordulóján, 2015. október 10-én. A Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében tartott előadásra és szentmisére az egyházmegye határain túlról is érkeztek hívek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, püspöki levéltáros a Prohászka-kutatócsoport tagjaként minden évben bemutatja legújabb kutatási eredményeit a magyar egyháztörténet és szellemtörténet nagy formátumú egyéniségéről.

Idén újszerű megközelítésben tárta fel a Prohászka-kultusz máig fennmaradt forrásait. A püspök halála után a sajtóban és más forrásokban megjelent idézetek és anekdoták hitelességét elemezve bemutatta, minként jelent meg a főpásztor hivatkozási alapként afféle „életvezetési tanácsadásként” értékelhető szerkesztői üzenetekben. Beszélt a hiteltelen anekdotákról és az 1954 és 1972 között született Ottokár püspök a szívekben című háromkötetnyi – szám szerint 1210 darab személyes tanúságtételt tartalmazó – gyűjtemény hitelességéről.

Az igazgató arról is beszélt, hogy mint minden népszerű személyiségről, Prohászkáról is születtek hiteltelen anekdoták. Létrejött azonban egy tanúkkal is igazolt szöveggyűjtemény. 1954 és 1972 között Horváth Kálmán plébános összeírta – Shvoy Lajos püspök kifejezett utasítására – a Prohászkára vonatkozó személyes visszaemlékezéseket.

A történetek mellett ki kell emelni a folytonosan megtapasztalt élénk emlékezetet: Prohászka alakja ugyanis 25–40 évvel a halála után is élénken élt a köztiszteletben álló emberekben – mutatott rá Mózessy Gergely.

Az emlékmise elején Tóth Tamás plébános köszöntötte az egybegyűlteket, és arra buzdított, kérjük Prohászka püspök közbenjárását.

Spányi Antal püspök hangsúlyozta: Prohászka olyan példa a magyar egyház és társadalom életében, amely követésre méltó, szellemi és lelki hagyatékát kötelessége őrizni az utókornak. A főpásztor méltatta püspök elődje odaadottságát, amely arra ösztönözte, hogy megszerzett tudását, tehetségét Isten dicsőségére, az emberek szolgálatára szentelje. 

A különleges lelki és szellemi adományokkal rendelkező püspök azért is példakép mai tisztelőinek, mert nemcsak könyveiben, írásaiban jelent meg az egyház szociális tanítása, hanem meg is élte azt nagylelkű tetteiben – hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal. – Az emberekért lángoló szívvel imádkozó és cselekvő püspököt gazdagon megajándékozta az Isten kegyelmeivel. Meglátásai korát megelőzve olyan tanulságot hordoznak, amely a mai kor emberének is eligazítást ad, megtalálja benne a magára vonatkozó aktualitást.

A megyéspüspök végül azt kérte a hívektől, különösen a Prohászka Imaszövetség tagjaitól – hiszen az ünnepi alkalom egyben a Prohászka Imaszövetség éves hálaadó és imaalkalma is volt –, hogy járjanak a nagy püspök nyomában a szeretet cselekedeteire nyitottan, és Istennek ajánlva életüket készségesen imádkozzanak papokért és szerzetesekért, hogy a családok elfogadják új hivatások születését. 

Ha helyet készítünk a szívünkben Isten kegyelmeinek, akkor megértjük a szent életű püspök életművét. Magyarország apostola és tanítója legyen a mi életünk irányítója is, legyen a mi apostolunk, aki az égben közbenjár, hogy nemzetünk élete megújulhasson – zárta szentbeszédét Spányi Antal.

A szentmise végén a hívek Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató vezetésével elimádkozták a Prohászka Imaszövetség új papi és szerzetesi hivatásokért szóló imáját. Ezután a papság az egykori székesfehérvári püspök sírjához vonult, ahol Prohászka Ottokár boldoggá avatásáért imádkoztak.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Gersztheimer Zsolt

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria