Püspöki áldás a felújított sárszentágotai templomra

Hazai – 2017. június 14., szerda | 17:26

Spányi Antal megyéspüspök szentmise keretében áldotta meg az állami és egyházmegyei támogatással felújított Szent Ágota-templomot a Fejér megyei Sárszentágotán június 10-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején Bognár Károly plébános köszöntötte a templom felújítását támogató állami és egyházi vezetőket és híveket. „Elkezdtünk valami újat, és szeretnénk ezen az úton tovább járni. A templombelső szebbé tétele egy olyan kezdet, amelyet a lelkek megújulásának, az imádkozó lelkek megerősödésének kell követnie” – fogalmazott.

Spányi Antal székesfehérvári püspök a szentmise elején megáldotta a templomot, és köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatásukkal, áldozatos munkájukkal, adományaikkal hozzájárultak, hogy méltó zarándokhellyé váljon, hogy megszépülve fogadhassa mindazokat, akik Szent Ágota szűz és vértanú közbenjárásáért imádkoznak egészségükért, bajaikból való megszabadulásukért.

A sárszentágotai zarándokhely hitet és reményt nyújt a mellrákban szenvedő vagy abból felgyógyult betegeknek. A Magyar Rákellenes Liga sárszentágotai alapszervezete, Siák Gáborné alapszervezeti elnök vezetésével minden lehetőséget biztosít azoknak, akik ellátogatnak a templomba.

A főpásztor szentbeszédében kiemelte, az összefogás hálát ébreszt az ember szívében és lelkében. „A hit hozott össze bennünket, Isten szeretetének különleges ajándéka és adománya, amely minden mást felülmúl. Hit nélkül nincs társadalom, család, de templom sem. Isten egyenként szeret minket, és nem hagy el a megpróbáltatás idején sem. Ezt látjuk Szent Ágota példáján keresztül is, aki kínzó megaláztatását, fájdalmát zúgolódás nélkül, a hit erejével tudta legyőzni. Megértette, hogy gyötrelmeivel kiegészíti, ami hiányzik Krisztus szenvedéséből az Egyház javára. Így hirdeti Szent Ágota Isten dicsőségét” – hangsúlyozta Spányi Antal.

Majd arról is beszélt: sokan kérik a szent közbenjárását gyógyulásért, és visszanyerik egészségüket; vannak azonban, akik nem gyógyulnak meg, de megtapasztalják Isten erejét és szeretetét. Megértik, hogy a türelemmel elviselt szenvedés, a felajánlott imádságok, az örök világosság boldogságába vezetnek.

Imádkozzunk minden bajunkban, és kérjük Isten segítségét a nemzetért, az országért, Európa jövőjéért. Imádkozzunk az üldözött keresztényekért, hogy áldozatuk megtérést hozzon a világnak. Legyen ez a templom a hit, a remény helye, az összetartó szereteté, a szent jövőé és az igazabb emberségé! – zárta beszédét a megyéspüspök.

A szentmise végén Takács Béla képviselő-testületi elnök számolt be a felújítás folyamatáról. A Szent Ágota-templom belső felújítására a Székesfehérvári Egyházmegye kétmillió, a kormány hat és félmillió forint támogatást nyújtott. Az összegyűlt adományok mellett a közösség munkájával is hozzájárult a tavaly szeptemberben kezdődött és idén január végén zárult munkálatokhoz.

Köszöntőjében Soltész Miklós államtitkár elmondta: a Székesfehérvári Egyházmegyét az elmúlt hat évben a kormány összesen 9,5 milliárd forinttal támogatta, az egyházmegye területén működő szerzetesrendeket pedig 1,5 milliárddal.

A törvény és jog szerint Egyház és állam szétválasztódott, de jól tudunk együtt dolgozni és működni Magyarország és Európa jövőjéért, ami a kereszténységen múlik. Nemcsak az egyházi vezetőknek vagy a kormánynak van abban felelőssége, hogy a hit megmaradjon, hanem minden egyes embernek – fogalmazott az államtitkár. – Mindenki tehet azért, hogy Európában is megváltozzon az „Istentől és kereszténységtől, kétezer éves kultúránktól elforduló” mentalitás.


Varga Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy minden templom megtartó erő a helyi közösségek, családok számára. Rámutatott: a megújuló templomok üzenetek Európának; bár a sárszentágotai templom renoválását nagyon sok forrásból kellett összehozni, továbbra is figyelik a lehetőségeket, hogy a környék többi temploma is megújulhasson.

Végül Sebestyén Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlevőket, és megköszönte a támogatásokat.

Az ünnepségen a hittanosok és ministránsok a templomról szóló verseket adtak elő; közreműködött a Csillagfürt Nyugdíjas Klub énekkara. 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Berta Kata és Somogyi Tamás/Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria