Püspöki szentmise és Cecília-hangverseny az egyházi év végén Vácon

Hazai – 2019. december 6., péntek | 13:26

Krisztus Király ünnepén, november 24-én Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban. A szentmisét követően a székesegyház Szent Cecília kórusa és a Váci Székesegyházi Kórusiskola énekkarai hagyományos évzáró koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Az ünnepi szentmise elején Marton Zsolt megyéspüspököt köszöntötte Varga László atya, a váci székesegyház karnagya. Kiemelte: a liturgia és a hangverseny énekes, zenei szolgálatának összeállításakor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületet tartották szem előtt, számos mű ezen a világeseményen is felcsendül majd.

A főpásztor homíliájában hangsúlyozta: mai világunkban van egy globális diktátor, az önzés királya, akinek talán úgy lehetne megfogalmazni a jelszavát: „Élvezz, fogyassz, birtokolj gátlástalanul!” Ám e csábítás végzetes tévútra visz.

Krisztus él, ma is él, bennünk és közöttünk is, és ha engedjük, akkor az életünk királya lesz. Mert a mi bensőnk igazi király után kiált, szükségünk van arra, aki vezet bennünket – fejtette ki a szónok. – A kérdés, hogy mi vagy ki vezet minket. Lehetnek e világi hatalmak: befolyás, pénz, hatalom vagy a saját önzésünk, a világ királya.

Sok minden elcsábíthatja az embert, és sokan vannak, akik nagyon sok mindenben csalódtak már, földi tekintélyben, barátságban, szerelemben, politikában, látszatos humanizmusban. Krisztusban azonban soha nem lehet csalódni, ő igazi királya lehet az életünknek.

Veletek vagyok mindennap – mondta Jézus. Megígérte: ha elfogadjuk őt, velünk lesz akkor is, amikor nem vesszük észre, velünk lesz a hétköznapjainkban, nem csak az ünnepeken – hirdette az örömhírt Marton Zsolt püspök. Hozzátette: Krisztus tolakodás nélkül szeretne bejönni az emberek mindennapjaiba, mindenki személyes életébe, nem azért, hogy úgy uralkodjon bárkin, mint a földi hatalmasságok, diktátorok, hanem azért, hogy mindenkit boldoggá tegyen, és elvezessen az örök életbe. Ő a szeretet hatalmát hozza, ami abban is megmutatkozik, hogy szeretettel fordulunk embertársaink, különösen a rászorulók felé.

A szentmisét követő évzáró hangversenyen közreműködött a székesegyház Szent Cecília Kórusa, a Váci Székesegyházi Kórusiskola Gaudia és Laetitia énekkara (karvezető tanárok: Acsainé Dávid Ágnes és Nick Andrea), a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Farkas Pál), Bednarik Anasztázia orgonaművész, Kostyák Attila hegedűművész; Kómár István, Fitos Mónika, Dézsi Bernadett, Garamvölgyi Krisztina, Farkas András és Csima Zsolt énekművészek.

Szöveg: Ribáry Zoltán

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella; Cservenák Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria