Püspöki szentmise keretében emlékeztek meg a hősök napjáról a Don-kanyar-emlékkápolnánál

Hazai – 2016. május 31., kedd | 14:30

Pákozdon a Katonai Emlékpark doni kápolnájánál a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal székesfehérvári püspök mutatott be szentmisét nemzetünk hősi halottaira emlékezve a „hősök vasárnapján”, május 29-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen részt vettek állami, katonai és egyházi vezetők, köztük Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári püspök és Huszár János vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsokság parancsnoka, valamint Görög István nyugalmazott ezredes, aki sokat tett a pákozdi Katonai Emlékpark fejlesztéséért, működtetéséért. Támogatta a Mészeg-hegyi katonai emlékkápolna felújítását és környezetének rendezését, új elemekkel való fejlesztését, továbbá az emlékkápolnánál történő megemlékezéseket, emléknapokat évről évre a Honvédség és Társadalom Baráti Körének székesfehérvári szervezetével rendezi meg.

A katonahősökért tartott szentmisében Spányi Antal püspök hangsúlyozta, hogy örök példát adtak a nemzeti összetartozásra azok, akik képesek voltak a legnagyobb áldozatot hozni, az életüket adni hazájukért. „Tudták, hogy egy olyan országhoz tartoznak, amelynek történelmében sokan védték ezer veszélytől a magyar népet, a magyar értékeket, a kultúrát életük árán is. Tudták, hogy hálával tartoztak az anyaföldnek, amely fölnevelte őket, és gyermekeik jövőjét is itt tervezték el” – emelte ki a főpásztor, majd hozzátette: „Fontos, hogy ne csak emlékezzünk, hanem példájuk nyomán mi is tudjunk áldozatot hozni, kiállni hazánkért és hitünkért egy olyan Európában, ahol nem könnyű a nemzeti érdekeket és a keresztény hitet képviselni.”

Beszéde végén Spányi Antal kitért azokra is, akik ma katonai szolgálatot teljesítenek, és elődeik nyomában ugyanazért a hazáért vállalnak mindent. „Kérjük Isten áldását mindazokra, akik helytállnak értünk, és védik hazánkat, hogy erőt és hitet merítsenek minden tevékenységükhöz” – fohászkodott a főpásztor.

A szentmisét követően a résztvevők a Don-kanyar-emlékműnél, az ismeretlen katona sírjánál helyeztek el koszorút, tisztelegve az idegen földön elhunyt magyar katonák áldozatvállalása előtt.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria