Püspöki szentmisékkel emlékeznek a szigetvári hősök halálának 450. évfordulójára

Hazai – 2016. szeptember 6., kedd | 16:00

Udvardy György megyéspüspök szentmisét mutat be a szigetvári hősök halálának 450. évfordulója alkalmából szeptember 6-án a helyi Szent Rókus-templomban, a Zrínyi Napok keretében. Szeptember 11-én, a zárónapon 10 órakor a turbéki kegytemplomban Bábel Balázs kalocsai érsek vezeti a szertartást.

„Zrínyi 1566. szeptember 7-én történt hősi halála a nemzeti emlékezet része lett, így a mai ember számára is üzenete van. Ha ez nem így lenne, úgy a megemlékezések is formálissá válnának és eltűnnének. Látható az idei ünnepségekből, hogy erről szerencsére szó sincs, a Zrínyi körüli kultusz újabb virágkorát éljük” – mondja Varga Szabolcs, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Zrínyi Miklós: A szigetvári hős, 1508–1566 című könyv szerkesztője.

Az egyháztörténész hozzáteszi: „Az első időszak a halál utáni évtizedekben a családi környezetből induló tiszteletadás volt, az utódok karolták fel az apa majd a dédapa emlékét. Ennek köszönhetően született meg a Zrínyi-album 1587-ben és Zrínyi Miklós hőseposza 1645–46-ban. Ennek hatása azonban nem ért volna el máig, ha a 19. század elején Kisfaludy Károly, Kazinczy Ferenc, Vörösmarty és Kölcsey nem »fordítják le« ezt a saját koruk nyelvére, és nem szólaltatják meg a költészet és a szépirodalom eszközeivel. Nekik köszönhetően jutott el Zrínyi példája a tankönyvekbe, emlékünnepségekre és az ifjúsági irodalomba.”


Csontváry Kosztka Tivadar: Zrínyi kirohanása
(1903)
Csontváry Múzeum, Pécs 

„A magyar nemzet megszületésének pillanatában a hazáért és hitéért halni képes hős volt Zrínyiben a legfontosabb, és ez a kép máig elevenen hat.

Ma a közösségi megemlékezés és a történettudomány segít megújítani és a 21. századi gondolkodáshoz közel hozni a kirohanás üzenetét. Zrínyinek nem volt kötelező elvállalnia a szigetvári kapitányi posztot, és 1566-ban senki nem várta tőle azt, hogy katonáihoz csatlakozva ő maga is a várban maradjon. Ő így döntött, és döntése mellett az utolsó napon is kitartott, amikor szintén választhatta volna a megadást, felmentő sereg híján így is túlteljesítette az elvárásokat. Ő azonban az utolsó pillanatban is mást választott, és ezután már senki nem járulhatott a szultánhoz kézcsókra büntetlenül, mert mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy van egy másik út, még ha az sokkal nehezebb is” – összegzi Varga Szabolcs.

A Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság szeptember 5–11. között Szigetváron rendezi a Zrínyi Napok programsorozatot. A hadvezér halálának 450. évfordulója alkalmából szeptember 6-án 18 órakor a Szent Rókus-plébániatemplomban (Zrínyi tér 9.) ünnepi szentmisét mutat be Udvardy György pécsi megyéspüspök.

Forrás és videó: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Zrínyinap.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria