Püspöki szentmisével nyitották meg a tanévet Kapuváron

Hazai – 2016. szeptember 8., csütörtök | 14:41

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóját augusztus 31-én tartották a Szent Anna-templomban. A Veni Sancte szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be, majd megáldotta a felújított iskolaépületet.

A szentmisén koncelebrált Mogyorósi Márk püspöki titkár, Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója, lipóti plébános, Radó Tamás házigazda plébános, valamint Bernáth Krisztián káplán.

Veres András a ministránsok, a papság és az első osztályosok kíséretében érkezett a templomba, ahol a tantestület és a diákság nevében Fodor Gyuláné igazgatónő mondott köszöntőt.

Veres András szentbeszédét egy kérdéssel kezdte: „Volt-e már köztetek olyan, aki elültetett egy magot, és az kikelt, növekedett? Mit kell csinálni ezzel a maggal?” A főpásztor Szent Pálhoz kapcsolódva adott választ a kérdésre: „Mi, apostolok, csak ültetünk és öntözünk, de a növekedést Isten adja. Az ember nem tud tenni semmit az Isten segítsége nélkül, legyen szó bármilyen növényről. Ő adja a fényt, a napot, az energiát, a vizet, hogy végül ezek segítségével a kikelt magból majd termő növény legyen.” A püspök felidézte, gyermekkorában sokszor hallott egy mondást, mely szerint hasztalan az ember iparkodása, ha nincsen rajta Isten áldása. „A tanév kezdetén Isten áldásáért imádkozunk, kérjük áldását az iskolai tanévben folyó munkára. Fontos, hogy megadja ezt az áldást, mert időnként saját magunkat kell legyőzni. Isten áldásáért kell imádkoznunk, hogy szülő, tanár közös munkálkodása eredményeket hozzon minden gyermek számára” – hangsúlyozta Veres András.

A szentmisén az iskola felsőbb osztályaiba járó diákok mécsesekkel kezükben, a padok mellett állva fogadták az elsősöket, mintegy irányt mutatva nekik. Veres András reményét fejezte ki, hogy nemcsak most, hanem az egész tanév során a jó cselekedeteikkel, magatartásukkal példát adnak a kicsiknek. Felhívta a figyelmet, hogy az irgalmasság szentéve még tart, erre gondolva naponta tegyen mindenki egy kicsit azért, hogy a másik élete szebb, boldogabb legyen. „Kívánom, hogy ez a közösség érezze Isten közelségét, szeretetét az egész évben, és mindnyájan megérezzék fáradozásuk, munkájuk gyümölcsét. Mindig örüljetek annak, hogy tanulhattok. Sajnos vannak a világban olyan gyerekek, akiket elüldöztek hazájukból, akik háborús körülmények között élnek, nem vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a tanulás élményéhez. Hála Istennek, hogy ti békében élhettek, tanulhattok. Aki tanul, az egész biztosan jobban el tud igazodni az életben, és másoknak is segítségére tud lenni. Adja Isten, hogy a ti életetekben is így legyen” – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.

A szentmisét követően Fodor Gyuláné igazgatónő szólt az iskola közösségéhez: „Ismét szól a csengő, ami arra a komoly munkára hív, amely minden diák szent kötelessége: a tanulás. Közös a cél, amiért mi, tanárok és diákok ide járunk, az iskolába. Ti meg akartok tanulni valamit, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ebben segítsünk nektek” – fogalmazott, majd így szólt az elsősökhöz: „Az iskolába járás nem könnyű, de gondoljatok arra, hogy a tudás segítségével sok csodálatos dolgot lehet véghezvinni.” Az igazgatónő végül köszönetét fejezte ki a Győri Egyházmegyének, Kapuvár önkormányzatának, a város vezetésének, hogy anyagi támogatásukkal lehetővé tették az iskola külső és belső felújítását, amiről egy rövidfilmmel adtak képet a jelenlévőknek.

A szentmise után Veres András püspök megáldotta a felújított iskolaépületet.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Dukai Miklósné

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria