Püspöki szentmisével ünnepeltek a Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulóján

Hazai – 2016. augusztus 25., csütörtök | 19:08

A Szent István király által létrehozott egyházmegyék közül a pécsi az egyetlen, amelynek alapítási dátumát napra pontosan ismerjük: 1009. augusztus 23-a. Az évfordulón ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György megyéspüspök a pécsi székesegyházban.

A főpásztor az ünnep kapcsán annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy az üdvösség kézzelfogható formában jött közel az akkor itt élő emberekhez.

Az egyházmegye megalapítása ugyanis azt jelenti – mutatott rá Udvardy György –, hogy az egyház a maga teljes szervezetében és szerkezetében: szentségi rendjében, tanítóhivatali rendjében, egyházfegyelmi rendjében, a maga épségében felállt egy földrészen, és ott képviselte és képviseli azóta is Jézus Krisztus üdvösségét az emberek felé.

Ez a döntés meghatározta az itt élők későbbi sorsát, meghatározta a kultúrát, a döntéseket, és azt is, hogy minket, ma itt élőket ugyanaz az evangéliumi hit érint meg, és ugyanattól a Krisztustól, mint ezer évvel ezelőtt – fogalmazott a pécsi püspök. – A Szent István király által létrehozott egyházmegyék közül napra pontosan csak a Pécsi Egyházmegye alapítását ismerjük. Ez kötelez is bennünket: Isten jóhíre eljött hozzánk, formát alakított, népet, nemzetet, kultúrát teremtett. Az elmúlt ezer év azonosult a magyar nép történetével: viszályok, elnyomások és az elnyomások alóli szabadulások alakították.

A megyéspüspök ezt követően utalt az elődök nehézségeire is. Emlékeztetett, a főpásztor sokszor nem tudott püspökként megjelenni, mivel gyakran maga a püspök látta el a közhatalom gyakorlásához kapcsolódó feladatokat is, mert a törvényes rend fenntartása ezt szükségessé tette.

Napjainkban sokkal inkább a püspök lelki feladatai emelkednek ki, valamint egyházkormányzati feladatában az intézményvezetés. A püspök felelős azért, hogy az új kihívásoknak, az evangélium modern hirdetésének meg tudjon felelni az egyházmegye. Annak a felelőse is, hogy a mai társadalmi tapasztalatokkal szembesülve jó válaszokat tudjunk adni; konkrét, közvetlen, reális kérdéseket tegyünk fel, amelyekre konkrét, közvetlen és reális válaszokkal szolgálhatunk – hangsúlyozta Udvardy György a Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulóján bemutatott ünnepi szentmisén.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria