Püspökök a perui politikai krízisről: „Ez a legrosszabb pillanat egy újabb válság kiprovokálására”

Kitekintő – 2020. augusztus 10., hétfő | 15:54

A nagy magánvállalatoktól kezdve a szakszervezeteken át a Katolikus Egyházig mindenki arra kérte Peru kormányzatát és kongresszusát, hogy azonnal oldják meg a súlyos politikai válságot, amellyel az ország jelenleg szembenéz, miután a törvényhozók augusztus 4-én, kedden megbuktatták Pedro Cateriano miniszterelnök kormányát.

A szerdán (augusztus 5-én) elhangzott nyilatkozatok közös nevezője a koronavírus-járvány súlyos következményeit megelőző konszenzus elérésének célja. Peru a világon a hetedik, Latin-Amerikában pedig a harmadik leginkább fertőzött ország.

Augusztus 4-én a kongresszus nem szavazott bizalmat Cateriani kormányának, s ezzel lemondásra kényszerítette már a hivatala átvételét követő tizenkilencedik napon. Martín Vizcarra elnök elfogadta a törvényhozók rendkívüli döntését, és bejelentette, hogy a törvény által előírt határidőn belül új kabinetet jelöl ki.

A Fides hírügynökséghez is eljutott a Perui Püspöki Konferencia (Conferencia Episcopal Peruana, CEP) ezzel kapcsolatos közleménye, mely felhívja a figyelmet arra, hogy az ország a koronavírus-járvány miatt a szenvedés és a fájdalom idejét éli, s ezért a nemzeti egység előmozdítását sürgetik. „Ez a legrosszabb pillanat egy újabb válság kiprovokálására.” „A politika szereplőinek félre kell tenniük esetleges nézeteltéréseiket. Az aktuális helyzetet kell szem előtt tartaniuk, előtérbe helyezve a perui lakosok életét” – olvasható a közleményben.

Végül a püspökök arra kérték a politikai erőket: törekedjenek konszenzusra egy rendkívüli terv keretében, mely elősegíti valamennyi perui jólétét, s így építkezzenek „a párbeszéd, az igaz hit és a nemes szándék alapjaira, mindig a csoportérdekek elé helyezve a köz javát.”

Az ország politikai válsága akkor vált nyilvánvalóvá, amikor Peruban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 20 ezret, a regisztrált fertőzötteké pedig megközelítette a 440 ezret.

Peru Dél-Amerika harmadik legnagyobb, valamint az Andok vidékének legnagyobb területű országa (1 285 220 km²). Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 kilométer hosszan a Csendes-óceán határolja. Hajdan az Inka Birodalom központja volt. Az ország lakossága: 32 513 600 fő, vallási megoszlás: 76 százalék római katolikus, 12 százalék evangéliumi kisegyházakhoz tartozik, 4,7 százalék egyéb: protestáns, zsidó, Utolsó Idők Szentjei egyház tagja és Jehova tanúi, 5,1 százalék nem vallásos.

Forrás: Wikipédia

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides.org

Fotó: Iglesiacatolica.org.pe

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria