Püspökszentelés Kassán

Kitekintő – 2016. szeptember 2., péntek | 16:34

Szeptember 1-jén a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban Bernard Bober kassai érsek-metropolita püspökké szentelte Marek Forgáč kinevezett segédpüspököt, címzetes seleuciai püspököt, akit Ferenc pápa június 11-én nevezett ki erre a szolgálatra.

A szentelésen a társszentelő Jozef Tomko bíboros és Mario Giordana érsek, pozsonyi apostoli nuncius mellett részt vettek Szlovákia római és görögkatolikus püspökei, Ternyák Csaba egri érsek, valamint Marek Forgáč több barátja Olaszországból, Amerikából és Németországból.

Bernard Bober homíliájában a szentelendőt a rábízottak további készséges szolgálatára kérte, külön kiemelve a magyar és roma hívek lelkigondozását: „Szeress mindenkit. Ne felejtsd el egyházmegyénk nagy kihívását, a roma közösséget. Szerető szívvel fogadd magadénak a magyar nemzet tagjait is, akikkel ebben  a térségben egyesít a közös történelem és az igyekezet megerősíteni Európa keresztény gyökereit.”

Az érsek-metropolita a három szent kassai vértanú példája nyomán bátorságra, készségre és elkötelezettségre buzdította az új püspököt, aki beszédében ígéretet tett arra, hogy püspöki jelmondatát – „Dominus prope” („Az Úr közel van”) – követve minden tőle telhetőt megtesz szolgálata során.

Marek Forgáč püspöki kinevezésének időpontja – június 11. – egybeesik a kassai születésű Boldog Salkaházi Sára keresztelésének dátumával. 

Forrás: Gábor Bertalan esperes-plébános

Fotó: Vatikáni Rádió szlovák nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria