Rabat érseke: Észak-Afrikában is lehet békességben élni!

Kitekintő – 2015. március 3., kedd | 12:45

Az észak-afrikai régió püspökei március 2-án, hétfőn kezdték meg római ad limina látogatásukat. Vincent Landel, a marokkói főváros, Rabat érseke és az Észak-afrikai Regionális Püspöki Konferencia elnöke nyilatkozott hazájuk helyzetéről a Vatikáni Rádiónak.

„Békésen és nyugodtan élünk együtt a muzulmánokkal, jóllehet a világ más részein ez nem így van, de Marokkóban, Algériában és Tunéziában jó a helyzet – fogalmazott a marokkói főpásztor. – Muzulmánok között élünk, és szabadon megélhetjük kultúránkat azzal a feltétellel, hogy hitünket csak istentiszteleti helyeinken gyakoroljuk. A vallásszabadság megélése nem mindig könnyű, hiszen a misszió bűncselekménynek számít.”

Tehát a helyzet idilli lenne? Líbia kivételével, amely szintén az Észak-afrikai Regionális Püspöki Konferenciához tartozik, igen. Az arab tavasz sok változást hozott. Líbiában korábban 150 ezer keresztény élt – mindannyian külföldiek. Ma már csak két-háromezren maradtak, hiszen szinte mindenkinek el kellett menekülnie. Az észak-afrikai országban már csak négy-öt pap és két püspök szolgál.

A rabati érsek tudatában van annak, fennáll a veszély, hogy a dzsihadisták líbiai előrenyomulása a környező országokat is destabilizálhatja. „A huszonegy kopt keresztény kivégzése óta sokan félnek, de azt gondolom, nem szabad félelemben élnünk, nem szabad pánikba esnünk.” Vincent Landel érsek aggodalmának adott hangot, miszerint sokan erőszakkal próbálnák megoldani a problémát, de mint ezt az általa vezetett püspöki konferencia egy nyílt levélben is kifejezte, csak a párbeszéd lehet a megoldás.

Egy másik nagy gond, amire az érsek utalt, a menekültek kérdése. Líbiában nagyon nehéz a segítségnyújtás, ám Algériában, Marokkóban és Tunéziában a Caritas segítségével a helyi egyház támogatni tudja az elvándorlást fontolgató helybélieket. Meghallgatják őket, mellettük állnak, és próbálják felébreszteni bennük a reményt, de a döntés, hogy csónakba ülve útra keljenek, mindig az övék marad. „Ismerek olyanokat, akik már tízszer próbálkoztak átjutni Európába, és újra meg fogják próbálni, hiszen mindent maguk mögött hagytak, nincs mit veszteniük” – nyilatkozta Vincent Landel rabati érsek.

Vatikáni látogatásuk alkalmával Észak-Afrika püspökei egy üzenetet szeretnének eljuttatni Európához. „Lehet boldogan élni keresztényként muzulmán környezetben. Lehetséges a muzulmán testvéreinkkel való együttműködés, meg lehet bízni bennük. Nem szabad pesszimistáknak lennünk: végső soron nálunk kezdődött az arab tavasz, és Tunéziának mára már a vallásszabadságot biztosító alkotmánya van – ez egyáltalán nem magától értetődő. Van tehát okunk reménykedni, és nem kell elvárni, hogy ezek az országok pár év alatt érjék el azt, amihez más országoknak is évtizedekre volt szükségük” – hangsúlyozza az észak-afrikai püspökök Európának szóló levele.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria