Rabszolgaság elleni törvényt fogadtak el az Egyesült Királyságban

Kitekintő – 2015. március 31., kedd | 10:56

A királynő jóváhagyásával törvényerőre emelkedett az Egyesült Királyságban az a törvénytervezet, amely szembeszáll az emberkereskedelem és a rabszolgaság minden formájával – tudósít a Vatikáni Rádió.

Európában ez az első és egyetlen ilyen jellegű törvény (Modern Slavery Act 2015), amely jelentősen javítja az emberkereskedelem áldozatainak támogatását és védelmét. Egyben a rendfenntartó erők kezébe ad minden szükséges eszközt, hogy szembeszálljanak a modern rabszolgasággal és súlyos büntetéssel sújtsák a bűnösöket. A legsúlyosabb esetekben teljes vagyonelkobzást is kiszabhatnak.

Rabszolgaság elleni bizottságot állítanak fel

Az új törvény továbbá arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a termelési láncok legyenek mentesek a rabszolgaság formáitól. Ezentúl létrehozzák az első független rabszolgaság-ellenes bizottságot az Egyesült Királyságban, amely az emberkereskedelem elleni küzdelem viszonyítási pontja lesz. Biztosítani kívánja, hogy a bűnösöket elfogják, a törvények szerint megbüntessék, az áldozatokat pedig gyorsan azonosítsák és segítsék. A brit belügyminiszter, Theresa May történelminek nevezte a törvényt, amelynek célja a mai társadalomban a modern rabszolgaság elleni küzdelem, amely jelenség a személy méltósága és emberi mivolta elleni sértés.

Védelmezni kell az áldozatokat – kéri a westminsteri érsek

A helyi katolikus egyház elégedettségének adott hangot a törvény kapcsán. Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az angliai és walesi püspöki konferencia elnöke így kommentálta: „Bár egyetlen törvény sem tudja teljességében megérteni az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság bűntetteinek súlyosságát, a támogatás növelése és az áldozatok védelme különösen pozitív jel.”

Az emberkereskedelem az emberiség elleni bűncselekmény

„Másokkal együtt a katolikus egyház is elkötelezetten küzd a modern kori rabszolgaság felszámolásáért. Ahogy Ferenc pápa mondta, az emberkereskedelem az emberiség elleni bűncselekmény, seb Krisztus testén.” Nichols bíboros annak a kívánságának adott hangot, hogy a társadalom szabaduljon meg ettől a bajtól, és támogassák azokat, akik az emberkereskedők ellen küzdenek és igyekeznek segíteni az áldozatokat.

Az angol püspökök részt vesznek a Szent Márta-csoportban

Az angol püspöki konferencia részét képezi a Szent Márta-csoportnak, amely a különböző országok rendőrségi vezetőiből és az emberkereskedelem ellen küzdő hatóságok képviselőiből áll. A csoport 2014 áprilisában ült össze a vatikáni Szent Márta-házban a második nemzetközi konferencia alkalmából, amelyet az emberkereskedelem témájáról tartottak Küzdelem az emberkereskedelem ellen: együttműködés az egyház és a rendfenntartó erők között címmel. A tanácskozást az angol püspökök szervezték, és részt vett rajta a rendőrség, valamint az egyház számos képviselője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Nattybongo.tv

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria