Katica és a konyhatündérek

Kultúra – 2019. január 19., szombat | 18:16

A Katica Könyvműhely egyik fő profilja, a gyermekek hitéletének elmélyítése mellett, az egészségnevelés, s ezen belül az egészséges táplálkozás segítése.

Soha nem unalmas, nem didaktikus módon, hanem olyan művek megjelentetésével, mint a kiadóvezető, Scur Katalin három könyve, a Mindennapi vitaminjaid, Szlávtól a mediterránig és az Egészségedre!, továbbá egy fiatal, tehetséges szerző, Bábel Antónia okos és mulatságos meseregénye, a Babmanó és Borsótündér.

Tavaly november 25-én, tehát éppen Katalin-napon, a kiadó „névnapján” zsúfolásig megtelt a Bálint Ház tágas emeleti nagyterme, ahol nemcsak a szerző, hanem egy nagyon kedves és ügyes konyhatündércsapat is fogadta a népes közönséget, zöld-fehér mintás kötényekben, finom, s akár a jóllakáshoz is elegendő ételkóstolóval. Ugyanazok a gyerekek – köztük a szerző saját csemetéi –, akik a könyv fontos szereplői, a képben-szövegben bemutatott finomságok elkészítésének kuktái, egy további szerepkörben is feltűnnek a lapokon. Ők ugyanis a gazdái a rendhagyó szakácskönyv egy másik, nagyon szórakoztató rétegét alkotó frappáns-csattanós kis „képregényszövegeknek”, jóízű kommentároknak, ha úgy tetszik, beszólásoknak. A játékos kötet komoly előszavát Tóth Gábor élelmiszeripari mérnöknek köszönhetjük: „Néhány egyszerű ötlettel szeretnénk segíteni azoknak az édesanyáknak, nagymamáknak, apukáknak, akik tudatos meggyőződésből, vagy talán kényszerűségből szeretnék így táplálni gyermekeiket. Viszont senkit sem szeretnénk rábeszélni arra, hogy vegetáriánussá váljon… Az egészségnevelésben szerzett tapasztatom azt bizonyítja, hogy a rossz étvágyú gyereket is rá lehet venni a jóízű étkezésre, ha őt is bevonjuk a főzés előkészítésébe (…), és hagyjuk, hogy kibontakozzon a főzés művészetében.”

A komolyság és a játékosság kettőse az egész szakácskönyvre jellemző. Az ötletes recepteken kívül az együtt olvasgató kicsik és nagyok találkozhatnak benne a legfontosabb főzési alapanyagok, továbbá a vitaminok hasznos kalauzával. Az ínycsiklandozó ételekről készült fotókat és a beszédes, olykor kedvesen bolondos főzési-kóstolgatási felvételeket Virágh Marcell, az illusztrációkat Novák Natália, a borítót pedig Farkas Milán készítette.

A könyv – ahogyan az idézett szakmai ajánlás jól érzékelteti – nemcsak a vegetáriánus családoknak szól, hanem a vegyes táplálkozásúaknak is. A brokkolis tészta vagy a zöldborsós gnocchi akár egy húsételektől roskadozó ünnepi asztalon is kedvelt köret lehet a szokásos krumpli-rizs együttes helyett. A könnyű narancstorta, a csokiban sült fűszeres körte vagy akár a sült banán pedig az ünnepi asztalok csemegéje, egy-egy hagyományosabb családi lakoma egyszerre finom és egészséges lezárása.

A számtalan, nagyon szeretni való és meggyőző „főzőcskézzünk együtt!” epizód pedig arra nevelheti az ünnepek táján a konyhában sokszor bizony egyedül készülődő felnőtteket, hogy a munkába érdemes bevonni a család gyereknépét. Nagymamai tapasztalataim azt mutatják, hogy az együtt főzőcskézés, sütögetés mindig szívet melengető, értékes ajándéknak számító élmény.

(Scur Katalin: Közös élmények a konyhában – Egészséges vegetáriánus ételek, Katica Könyvműhely, 2018.)

Petrőczi Éva/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. január 13-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria