Rekollekción vett részt a Győri Egyházmegye papsága

Hazai – 2019. november 8., péntek | 17:05

November 4-én papi rekollekció keretében Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban az egyházmegye papságával. A szentbeszédet Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára mondta, aki a délelőtt folyamán rekollekciós elmélkedést tartott az Eucharisztia titkáról.

A Győri Egyházmegye lelkipásztorai a Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében találkoztak, ahol Puskás Attila tartott előadást a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra  (NEK) való készület jegyében. A tanszékveztető Szent II. János Pál pápa Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklikája alapján az Eucharisztia és az Egyház kapcsolatáról elmélkedett.

Az előadás után délben szentmise vette kezdetét. Köszöntőjében Veres András közös imára buzdította a jelen lévő lelkipásztorokat a közelmúltban ünnepelt mindenszentek és halottak napja alkalmából az egyházmegye elhunyt papjaiért és püspökeiért. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a papság lényege az Eucharisztiából fakad.

A szentbeszédben Puskás Attila folytatta elmélkedését az Eucharisztia titkáról Szent II. János Pál pápa nyomán, különös hangsúlyt fektetve az enciklika utolsó fejezetére, amely Mária és az Eucharisztia kapcsolatáról szól Szűz Mária, az eucharisztikus asszony iskolájában címmel.

A tanszékvezető kifejtette, ha meg akarjuk érteni, hogy milyen lelkülettel érdemes közeledni az Eucharisztia misztériumához, akkor Máriára kell figyelnünk, tőle kell ezt megtanulni, az ő iskolájába kell beiratkozni.

Meg kell tanulni az eucharisztikus hitet, azaz megengedni, hogy Isten igazsága nagyobb legyen az én igazságomnál; Isten szeretete erősebb és nagyobb minden emberi szeretetnél. Meg kell tanulni Mária eucharisztikus áldozati lelkületét: amikor a gyermek Jézust felviszik a jeruzsálemi templomba bemutatni az Úrnak, Mária kap egy fájdalmas jövendölést arról, hogy a fiát majd elvetik, az ellentmondás jele lesz, az ő lelkét pedig tőr járja át. Mária ennek a jövendölésnek a fényében értelmez és él meg mindent, ami ezután következik az életében. A folyamatos lelki áldozásnak, a felajánlásnak az állapotáról van szó, hogy azt a fiút, akit ő ajándékba kapott az Úrtól, egyszer át kell adnia. Ebben a szolgálatban önmagát is felajánlja – mutatott rá Puskás Attila. 

Máriától kell megtanulni az eucharisztikus örömöt is: amikor Erzsébettel találkozik, a Magnificat hálaénekével dicsőíti Istent, Erzsébet dicséretét pedig örömmel átirányítja Istenre. Az áldozat mellett az öröm is mindig jelen van életében – zárta elmélkedését a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás, Kálmán Imre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria