Rendalapítóikra emlékeztek a győri szervita nővérek

Megszentelt élet – 2016. február 20., szombat | 17:59

Február 17-én a katolikus egyház a szervita rend hét szent alapítójára emlékezik. A Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a rendalapítókról február 14-én és 17-én – tájékoztatta szerkesztőségünket Horváth Csaba.

A győri szervita nővérek, a győri szervita világi rend és a skapuláré társulat tagjai február 14-én, vasárnap közös szentmise keretében emlékeztek a rendalapítókra. A szentmisét Bogisich Ferenc OSSM, a szervita világi rend nemzeti asszisztense mutatta be. Homíliájában Jézus és a Szűzanya hívó szavára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a hét szent atya is mindent elvetve követték Jézust, hogy az ő szent anyja által éljék meg az Istentől kapott hivatásukat. A hét szent atya példa a mai kor embere számára, hiszen mertek elköteleződni a jó ügyért és Isten országáért.

A február 17-én, szerdán a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Gyökér Gyula, a győr-szentléleki plébánia segédlelkésze mutatta be. A szentmisén szép számban vettek részt az újvárosi és a környékről érkező hívek is. A két nagy ünnepen a nővérek kihelyezték tiszteletadásra a hét szent rendalapító ereklyéit is, így kérve közbenjárásukat közösségük elkötelezett egyházi és világi tagjaiért és mindazokért, akik a fájdalmas Szűzanyát tisztelik.

1233. augusztus 15-én hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remeteéletbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték. 1240 nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták Szűz Mária Szolgáinak Rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistoiában, Arezzóban és más városokban is gyorsan közösségek alakultak. XI. Benedek pápa hagyta jóvá rendjüket 1304. február 11-én. XIII. Leó pápa 1888-ban szentté avatta a hét alapítót. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepelték. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára. Ő 110 évesen hunyt el 1310-ben. Egyedül ő élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást.

Fotó: Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria