Rendkívüli összhang van Ferenc pápa és II. János Pál között az irgalmasság témájában

Ferenc pápa – 2017. április 21., péntek | 17:14

Idén április 23-án ünnepeljük az Isteni Irgalmasság vasárnapját. Az ünnepet Szent II. János Pál pápa vezette be 2000-ben, Szent Faustyna Kowalska, az Isteni Irgalmasság apostola szentté avatásán.

Az ünnep elválaszthatatlanul kötődik Krisztus feltámadásához, ezért döntött úgy Wojtyła pápa, hogy húsvét második vasárnapjára teszi. Minderről II. János Pál szentté avatásának posztulátora, Sławomir Oder prelátus beszélt a Vatikáni Rádiónak. Mint mondta: rendkívüli összhang van Ferenc pápa és II. János Pál között az irgalmasság témájában.

Nem gondolhatunk az Isteni Irgalmasságra Urunk feltámadása nélkül, mert húsvétban találjuk meg Isten Irgalmassága kinyilatkoztatásának csúcspontját, az örök életre való nyitást. Ez a legnagyobb ajándék, amelyet Isten Krisztusban nyújt az embernek. Jézus éppen azért jött el a világba, hogy kinyilatkoztassa Isten irgalmas arcát – mutatott rá Oder prelátus.

Nyilvánvaló Ferenc pápa mély kötődése II. János Pálhoz az irgalmasság témájában. Ferenc pápa rendszeresen merít elődje Dives in misericordia kezdetű enciklikájából; ennek szentelte a tavalyi szentévet is. Oder prelátus ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mindkét pápa olyan országból származik, ahol társadalmi és történelmi nehézségek terhelték az emberek életét. Az emberi érzékenység és a történelmi tények, a figyelem az emberi méltóság és a szegények iránt mind közel hozza egymáshoz ezt a két pápát – éppen az Isteni Irgalmasság kapcsán.

Az irgalmasság nem számolja föl az igazságosságot, hanem túlmutat rajta. II. János Pál is azt kérdezte Dives in misericordia kezdetű enciklikájában: vajon elegendő-e önmagában az igazságosság? Valójában az Egyháznak az irgalmasságot kell hirdetnie, mint a szeretetben megvalósuló igazságosság legmagasabb formáját – adta meg kérdésre a választ a szent pápa. Az emberi igazságosság Isten nélkül az ember tagadásához, rabszolgarendszerhez és az emberi méltóság tagadásához vezet: ezt mutatta a 20. század történelme – magyarázta a lengyel posztulátor.

Természetesen nincs ellentmondás igazságosság és irgalmasság között, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az Isteni Irgalmasság kinyilatkoztatása erkölcsi, vallási kötelességet ró az emberre, hogy befogadja ezt a misztériumot, és megtérjen neki. Az irgalmasság megkívánja a befogadást és az emberi szív folyamatos megértését – hangsúlyozta Sławomir Oder prelátus.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria