Roma–magyar imaestet tartottak Szegeden

Hazai – 2018. április 18., szerda | 15:12

Hatodik alkalommal rendezték meg a roma–magyar imaestet – a nemzetközi roma naphoz kapcsolódva – a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség közös szervezésében április 15-én, vasárnap este a szegedi dómban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imaestet a vasárnap esti 8-as szentmise keretében tartották, melyet Köllő Sándor egyetemi lelkész celebrált a fogadalmi templomban.

A szentbeszédet a Taizében élő András testvér mondta. Kiemelte, mennyire fontos a közösség, melyben ő mindennap megéli a különböző nemzetiségű és más-más földrészről származó emberek együttélésének szépségét és nehézségeit is; hangsúlyozta, fontos engednünk Istennek, hogy meglepjen minket szeretetével a Szentíráson és társainkon keresztül.

A vasárnapi evangéliumban Jézus így köszöntötte egybegyűlt tanítványait: „Békesség nektek!” Kétezer évvel később minket is erre hív, hogy békében és testvéri közösségben éljünk. E mára hagyománnyá vált imaest célja sem más, mint ennek a gyakorlása. Egy óra a romák és magyarok közötti békéért: a hatékony és konfliktusmentes kommunikációért, az egység növeléséért. A békéért való ima napjainkban is nagyon fontos, nemcsak a roma–magyar együttélést tekintve, hanem minden háború sújtotta vidék és minden, a világban kisebbségben élő népcsoport érdekében.

A szentmise idén különleges eseménnyel zárult: Csorba Emil délvidéki egyetemista – aki Újvidéken maga is kisebbségi létben készül festőművész hivatására – Alku című festményét hozta el és adta át a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium közösségének. A képen az a pillanat látható, amikor a cigány lókereskedő kezet fog, alkut köt nem cigány vevőjével. Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója elmondta, nagyon fontos, hogy egymás kezét megfogva minél több jó egyezség, minél több termékeny kapcsolat jöjjön létre a roma és a nem roma származású magyar emberek között.

A szentmisén a zenei szolgálatot az Egyetemi Lelkészség zenekara biztosította.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria