Rómában konferenciasorozatot rendeznek az Európai Unió alapító atyáiról

Kitekintő – 2018. január 11., csütörtök | 11:25

A római vikariátus három találkozó keretében előadás-sorozatot indít Alcide De Gasperi, Konrad Adenauer és Robert Schuman, az Európai Unió alapítóinak tevékenységéről. A programra január 11-én, 18-án és 25-én kerül sor a lateráni palotában.


Schuman, Adenauer és De Gasperi

Az előadók között vannak püspökök, történészek, bírók és menedzserek. A beszélgetéseket az olasz alkotmánybíróság nyugalmazott elnöke, Cesare Mirabelli vezeti. A találkozók végén a zárszót Angelo De Donatis érsek, római helynök tartja.

Európa atyjai – ez az alcíme a Teológiai értelmezések előadás-sorozatnak, amely január 11-én veszi kezdetét a lateráni palotában, a római helynökség székhelyén. A találkozók középpontjában az Európai Unió alapítói, Alcide De Gasperi, Konrad Adenauer és Robert Schuman állnak. Az első alkalommal a demokrácia erkölcsi alapjainak témájával foglalkoznak, Alcide De Gasperi munkásságára fókuszálva, aki az olasz köztársaság első miniszterelnöke volt. Mario Toso püspök; Giuseppe Tognon, a római LUMSA Egyetem tanára és az Alcide De Gasperi Alapítvány elnöke, valamint Alessandro Pajno, az olasz Államtanács elnöke szólal fel.


A január 18-i második találkozó témája Az emberi és társadalmi fejlődés szolgálatában álló gazdaság. Ez alkalommal a német szövetségi kancellár, Konrad Adenauer munkásságát tekintik át, aki a második világháború után átvezette Németországot a demokráciába.

A harmadik konferencián, január 25-én este 8 órakor Robert Schuman francia miniszterelnök és külügyminiszter tevékenységét elemzik. A találkozó témája: Identitás és integráció: az európai perspektíva. Az előadók között van Bernard Ardura, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának elnöke; Maria Chiara Malaguti, a milánói Szent Szív Katolikus Egyetem tanára és Elisabetta Belloni, az olasz külügyminisztérium főtitkára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EURCOM, FPSC.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria