Román fiatalok egyházmegyei találkozója

Kitekintő – 2016. október 17., hétfő | 9:00

Száztíznél is több román ajkú gyermek és fiatal vett részt a szatmári egyházmegyei ifjúsági találkozón, melyet Ilobahandalon tartottak október 8-án.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Boldogok az irgalmasok” (Mt 5,7) mottóval rendezték meg a román ajkú ifjúság egyházmegyei találkozóját a máramarosi hegyek között, Ilobahandalon. A résztvevőket életkoruk alapján két nagy csoportba osztották: a 14 éven felülieknek Franţ Felix OFMConv tartott előadást, a kicsiknek pedig különböző kongregációkba tartozó nővérek vezettek foglalkozásokat.

A minorita atya előadásában arról az irgalmasság utáni vágyról beszélt, amely mindannyiunkban jelen van. Emlékeztetett: Isten irgalmas, de igazságos is. Sokat beszélhetünk és filozofálhatunk az irgalmasságról, de ha ez a fogalom csak átmegy rajtunk, nem értünk el vele semmit. Ha nem alkalmazzuk életünkre, ha nem váltjuk cselekvésre, megint csak az egoizmusunkkal maradunk, hibát követünk el.

Akik ma itt vagytok, és az irgalmasságról hallotok, amikor majd hazamentek, váltsátok mindezt cselekedetre! Vizsgáljátok meg, mennyire vagytok irgalmasok másokkal szemben, mennyire vagytok jók, megbocsátók. Mindenkinek szüksége van az irgalomra! Éljétek meg és éljétek mások felé is – buzdított Franţ Felix.

A fiatalok a csoportbeszélgetések után délben már a kicsikkel együtt imádkozták az Úrangyalát, ezt követően pedig különböző szórakoztató foglalkozásokon vehettek részt a nagybányai Somaschi Alapítvány önkénteseivel.

A találkozó ünnepi szentmiséjét Iulian Budău SJ, az ilobahandali Kálvária-templom román közösségének plébánosa mutatta be a jelen levő paptestvérek koncelebrálásával, a szentbeszédet Magász Jenő, a nagybányai Szent József-templom plébánosa mondta.

A szónok először az irgalmasság fogalmának jelentéséről beszélt. Elmondta, a latin misericordia összetett szó, a szív és a szenvedés együtteséből jön létre.

Úgy is érthetjük tehát – fogalmazott Magász Jenő –, hogy odamegyünk a szenvedőhöz, részt vállalunk a fájdalmában, együttérzünk vele. Fizikai képpel élve: lehajlok a földön fekvőhöz, nem félek attól, hogy a ruhám beszennyeződik, s így megtisztítom őt. 

A Szentatya figyelmeztet, főleg minket, felnőtteket, hogy legyünk bátrak megbánni a bűneinket, legyünk képesek azokat meggyónni. A gyóntatószékből kilépve és aztán a szentáldozást követően érezhetjük Isten felszabadító, irgalmas szeretetét – hangsúlyozta a plébános. – De ha ez így van, akkor a templomból kilépve, kapjunk bárkitől bármilyen nagy pofont, tudnunk kell nekünk is irgalmasoknak lennünk.

Ti hétfőn visszatértek az iskolába. Nagy szükségünk lenne ott olyan fiatalokra és gyerekekre, akik valahogyan Isten meghosszabbított irgalmas kezei tudnak lenni. Ti továbbíthatnátok az irgalmasságot az iskolákban, de a családotokban vagy a barátaitok között is. Tegyétek meg, legyen így! – bátorította a fiatalokat Magász Jenő.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria