Romániában ezentúl a súlyos koronavírus-fertőzöttek is felvehetik a betegek kenetét

Kitekintő – 2021. április 15., csütörtök | 10:33

Romániában most már a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget. Enyhítettek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos előírásokon is. Az erről szóló miniszteri rendeletet április 9-én írta alá Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután előző nap az egyházak képviselőivel találkozott.

Az egyházak képviselői azt kérték az egészségügyi hatóságoktól, tegyék lehetővé, hogy a koronavírusos haldokló is felvehesse az utolsó kenetet, szerettei elbúcsúzhassanak tőle, ha pedig meghal, adjanak számára annyi tiszteletet, hogy felöltöztetve zárják koporsóba.

A megbeszélést követően a tárcavezető még azt bizonygatta a sajtónak, hogy a halott felöltöztetése „jóérzés” kérdése, mert „sehol nincs leírva”, hogy az elhunytakat ruhátlanul zárják koporsóba. Nem sokkal később azonban Facebook-bejegyzésben kért elnézést tájékozatlanságáért, és elismerte: a tavaly április 6-a óta hatályos miniszteri rendelet valóban előírja, hogy boncolás esetén a koronavírus-fertőzésben elhunyt halott földi maradványait fertőtlenítsék, majd ruhátlanul helyezzék légmentesen lezárt zsákba.

A tavalyi miniszteri rendelet a koronavírus-fertőzésben elhunytakra is kiterjesztette azokat a közegészségügyi óvintézkedéseket, amelyek a többi ragályos betegség esetében már érvényben voltak. Román médiajelentések szerint azonban sok hozzátartozó panaszkodott arra, hogy a járvány áldozatai szeretteiktől elszakítva, magukra hagyva haltak meg a kórházban, és méltatlan körülmények között kellett eltemetniük őket.

Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az új miniszteri rendelet szerint a koronavírus-fertőzésben elhunyt pácienseket is a hozzátartozók által rendelkezésre bocsátott ruhában, lezárt koporsóban kell kiadniuk a kórházaknak, hogy a hozzátartozók vallásuknak megfelelő szertartással temethessék el őket.

Ami a súlyos állapotban kórházban kezelt koronavírusos fertőzötteket illeti, az új rendelet lehetővé teszi, hogy kérésükre, a kezelőorvos jóváhagyásával, a lelkész egy alkalommal meglátogassa őket. A lelkésznek védőöltözetet kell viselnie, amelyet a kórház biztosít; nem vihet a kórterembe gyúlékony tárgyakat, a látogatás pedig nem tarthat többet 15 percnél.

Hasonlóképpen az egészségügyi óvintézkedések betartásával lehetővé válik, hogy valamely családtag – vagy a jogi képviselő – a kezelőorvos jóváhagyásával meglátogassa a kórházban a súlyos állapotban lévő beteget, de a koronavírusos fertőzöttek kórtermébe semmilyen idegen tárgyat nem vihet be.

Romániában már több mint 25 ezer halottja volt a koronavírus-járványnak.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria