Rónaszéki Gábor előadása Veszprémben

Hazai – 2016. április 25., hétfő | 19:10

Rónaszéki Gábor, kiskunfélegyházi plébános, a KÉSZ veszprémi csoportjának meghívására április 20-án a Padányi Katolikus Iskolában a tevékeny családi szeretetről tartott előadást.


Rónaszéki Gábor a Szemek tükréből tekint rád az Isten című, vele készült beszélgetőkönyv témái köré csoportosította előadását. Számos hangulatos, mulattató, vagy éppen megindító, érzelmeket felkavaró anekdotán keresztül juttatta el hallgatóságához az évtizedek lelkipásztori munkája során érlelődött gondolatait.

A „családmesék” kapcsán nemcsak népes családjával ismerkedhettek meg a résztvevők, hanem azzal a meggyőződéssel is, amelyre a fogyatékkal született testvére és unokaöccse révén jutott: a betegség nem átok, hanem áldás. A sérüléssel született kisgyermek nem nyomorítja meg a család életét, hanem felszítja a tevékeny szeretet és az összetartozás érzését.

A plébániai közösségekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a mindenkit befogadó közösség az igazi. A rátermett plébános nem saját maga dönt mindenről, hanem mindenkinek teret ad, aki hajlandó a közösségért dolgozni. Az alázat és a türelem fontosabb lehet a teológiai képzettségénél.

A katolikus egyház helyzetét tekintve elmondta, hogy a sokat emlegetett paphiány nem biztos, hogy annak elsorvadásához vezet. Ez a vélemény inkább a túlzottan papcentrikus egyházkép miatt alakulhatott ki. Az egyházat valójában a papok és a hívek együtt alkotják, tehát a hívek felelőssége sem kérdőjelezhető meg egy közösség hitéletében.

A hitoktatás bevezetése az iskolába örvendetes, de a módja nem mindig szerencsés. Rónaszéki Gábor nem tartja helyesnek, hogy a hittanból osztályozott tantárgyat kreáltak, ez így nem viszi közel a gyerekeket Jézus szeretetéhez. Szerinte ehhez más módszerek lennének megfelelőek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria