Sajtótájékoztatót tartottak a székesfehérvári püspökségen a Múzeumok Éjszakájáról

Hazai – 2018. június 18., hétfő | 14:38

Tizedik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A város és környéke egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján a fesztivál helyszíneire. Idén június 23-án várják az érdeklődőket.

A hagyományoknak megfelelően a székesfehérvári püspökségen mutatták be a családi élményt ígérő éjszaka idei rendezvényeit.

Az intézmények példás összefogásának is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben huszonöt szervezet és intézmény vett részt a szervezésben, annak érdekében, hogy sok száz programot valósíthassanak meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával, amivel összesen mintegy negyvenezer látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt – mondta el Spányi Antal megyéspüspök a sajtótájékoztatón.

A rendezvény minden évben más és más tematika köré szerveződik. 2018-ban a család és kultúra a fő gondolatkör, de lesznek a fehérvári programok között a barokk évhez és a Mátyás-évhez kötődő események is.

Brájer Éva alpolgármester a Hetedhét Játékmúzeum megújult Réber-kiállítására hívta fel a figyelmet, amely miatt érdemes betérni a tárlatvezetésre, a közös családi játékra. A gazdag programban szerepel még a családi titkok játék, éjszakai kaland, szatyor varroda, zajzenei koncert, gasztrokaszinó és ólomkatona-öntés. Csupán néhány cím a Múzeumok Éjszakája programjainak sorában, amelyek jól jelzik, izgalmas estének néz elébe a kultúrára fogékony közönség június 23-án, szombaton.

A családi foglalkozások, mesejátékok, a históriás táncház mellett tárlatvezetések, érdekes előadások, beszélgetések várják az érdeklődőket, minden korosztályból. Az est koncertkínálata is igen gazdag: jazzmuzsika és népzene, egyházi kórusok és filmzenei csemegék egyaránt szerepelnek a palettán. A belvárostól távolabbi fehérvári helyszínekre, illetve a pákozdi Katonai Emlékparkba és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz különjáratokkal juthatnak el a látogatók.

Az Egyházmegyei Múzeumban Závodszky Noémi színművésznő és Tóth Tamás esperes is kalauzolja majd az érdeklődőket egy-egy alkalommal a Föld és ég között című kiállításon, lesz sör- és borkóstoló, koncert és kézműves foglalkozás is.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, ennek ára 200 forint, a bevétel jótékony célokat szolgál. A karszalag birtokában június 23-án, szombaton 16 órától Székesfehérvár helyi járatos buszai ingyenesen vehetők igénybe. A karszalagok elővételben június 19-től megvásárolhatók a Tourinform Irodában (Hiemer-ház), illetve a rendezvény napján minden helyszínen és a Városház téri információs faházban.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kis Emőke

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria