Salvadorban az 1989-ben meggyilkolt jezsuitákra emlékeztek

Megszentelt élet – 2014. november 21., péntek | 9:00

A salvadori egyház ezekben a napokban emlékezik a 25 évvel ezelőtt meggyilkolt jezsuitákra, akiket 1989. november 16-án a hadsereg katonái öltek meg.


A san salvadori egyetem jezsuita közösségébe kora hajnalban erőszakkal behatoló fegyveres katonák hat jezsuitát, a házvezetőnőjüket és annak kiskorú lánytestvérét ölték meg brutális módon, arra kényszerítve őket, hogy a házuk előtti kertben a földre feküdjenek, ahol főbe lőtték őket. A gyilkosság megdöbbentette a világ közvéleményét és egyúttal felhívta a figyelmet a közép-amerikai országban régóta dúló polgárháború szörnyűségeire.

Rómában november 14-én, pénteken délután a Gergely Egyetem nagyelőadójában emlékeztek meg a vértanú jezsuitákról. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője, a kanadai Michael Czerny jezsuita Megélt történelem címmel tartott tanúságtételt, hiszen ő ebben az időszakban éppen Salvador fővárosában tartózkodott:

„Ők mindannyian szinte pontosan akkor haltak meg, amikor Európában összeomlott a berlini fal, éppen ezért vértanúságuk a hidegháború végét is jelzi, ugyanakkor egy kihívássokkal teli új korszak kezdetét is, amelyek Salvadorra és a többi fejlődő országra jellemzőek, mint például a szociális igazságosság, a stabilitás, és egy elfogadható életszínvonal keresése”.

A hat jezsuita a san salvadori egyetemen dolgozott, szellemi tevékenységükön túl a szegények melletti kiállásukról voltak közismertek, ez is oka lehetett haláluknak. Név szerint emlékezünk rájuk: Ignacio Ellacuría, Ignacio Martin-Baró, Segundo Montes, Amando Lopez, Juan Ramon Moreno, Joaquin Lopez és a két női munkatárs: Elba Julia Ramos és lánya Celina.

A salvadori egyház máig igényt tart arra, hogy a gyilkosság körülményeit jogilag tisztázzák, mint ahogyan az 1980-ban megölt Oscar Romero, san salvadori érsek vértanúságának esetét sem tisztázták napjainkig megfelelő módon. A polgárháború idején Salvadorban 1980 és 1991 között, tizenegy év alatt 70 ezer ember vesztette életét, közülük nagyon sok eset mindmáig tisztázatlan.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Fotó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria