Sandri bíboros Romániában: elvitte a pápa üdvözletét katolikusoknak és ortodoxoknak

Kitekintő – 2014. augusztus 30., szombat | 18:12

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a bukaresti Nagy Szent Bazil eparchia ünnepi felszentelésére és első püspökének, Mihai Frățilă beiktatására Romániába utazott augusztus 29-31. között – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A látogatás során a bíboros augusztus 30-án délelőtt részt vett a szent liturgián, amelyet Lucian Mureşan bíboros, fogaras-gyulafehérvári nagyérsek vezetett. A szertartáson koncelebrált Francisco-Javier Lozano érsek, apostoli nuncius, továbbá a romániai görögkatolikus Egyház szinódusának püspökei és az ukrajnai, görög és magyarországi keleti katolikus egyházak képviselői, valamint a romániai latin rítusú főpásztorok. A hatóságokat a vallásügyi államtitkár és Románia szentszéki nagykövete képviselte.

Szombaton délután Sandri bíboros ellátogatott Daniel ortodox pátriárkához, akinek elvitte Ferenc pápa üdvözletét és kifejezte vágyát a megkezdett párbeszéd és testvéri együttműködés útjának folytatására.

Augusztus 31-én, vasárnap, Rómába való visszatérése előtt Sandri bíboros szentmisét mutat be a bukaresti Szent József-székesegyházban a püspöki konferencia elnökével, Ioan Robu érsekkel és Cornel Damian segédpüspökkel.

Ferenc pápa augusztus 28-án fogadta a bíboros prefektust és megbízta, hogy adja át a romániai püspököknek, papoknak és híveknek apostoli áldását és buzdítását, hogy továbbra is tegyenek tanúságot az öröm evangéliumáról.

Magyar Kurír