Sanremóból érkeztek a Szent Péter térre a parmurelik

Kitekintő – 2015. március 29., vasárnap | 14:32

A virágvasárnapi szertartás fontos részét alkotja a növények (pálma, olajfaágak, barka) megáldása és a körmenet. A római virágvasárnapra ebben az évben is a dél-olaszországi Puglia régió ajándékozta a cserepes olajfákat. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző pálmaágakat, az ún. parmureliket az észak-olaszországi Sanremóból hozták Rómába. A pálmaágakból készült díszes fonatban minden egyes fonat elkészítése több órát igényel. A parmurelik az öröm, a béke és a remény üzenetét hordozzák, emlékeztetve Jézus dicsőséges bevonulására Jeruzsálembe.

Kétezer ilyen fonat érkezett a Vatikánba az idei virágvasárnapi szertartásra. Tovább él tehát az évszázadokra visszatekintő hagyomány, amelynek keretében a Szentatyának, a bíborosoknak és a püspököknek, illetve a Szent Péter téren jelen levő híveknek ajándékozzák ezeket a díszes fonatokat. A hagyomány emlékeztet arra a kiváltságra, amelyet Sanremo és Bordighera ligur városok a 16. században elnyertek a pápától, miszerint ők biztosíthatják a húsvéti szertartásokra a pálmaágak fehér leveleit.

2003 óta a pápa kapja meg a legnagyobb parmurelit a pálmák kutatásával és tanulmányozásával foglalkozó központ és a sanremói Il Cammino elnevezésű szövetkezet jóvoltából. Ez a pápának átadott darab 2,5 méter hosszú, és három pálmafonatot egyesít a Szentháromságot jelképezve. 

A virágvasárnapi szertartásra érkező parmurelik hagyománya 1586-ra vezethető vissza. A privilégiumot a sanremói Benedetto Bresca hajóskapitány nyerte el. A kapitány a Szent Péter téren volt, mikor felállították az obeliszket. V. Sixtus pápa a fontos esemény alkalmából teljes csendet rendelt el a téren tartózkodó hívek számára, halálbüntetéssel fenyegetve azt, aki megszegi az előírást. A sanremói kapitány azonban felkiáltással jelezte, hogy a kőből faragott oszlopot emelő kötelek felforrósodtak. Így neki köszönhető, hogy sikerült elkerülni egy tömegszerencsétlenséget a téren. A pápa ahelyett, hogy megbüntette volna, megköszönte a kapitány tettét és felajánlotta, hogy teljesíti kívánságát. A kapitány azt kérte, hogy attól kezdve ő és leszármazottai szállíthassák a pálmákat a Vatikánba. Azóta a liguriai város kézművesei készítik e speciális pálmafonatokat a virágvasárnapi szentmisére.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria